Last news in Fakti

17 Май, 2015 21:03 1 545 2

Болен от малария във Варна

  • малария-
  • болен-
  • варна

Във Варна е регистриран случай на малария, съобщи Petel.bg. Сайтът се позовава на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Заболяването, което е често срещано предимно в тропичните и субтропичните райони, е установено при изследване на българин, работил в африканска страна. Той е настанен в Инфекциозна болница и е под наблюдение, информация за случая е изпратена и на Министерството на здравеопазването.  Взети са мерки срещу разпространяване на заразата.

За периода от 8 до 14 май във Варненско са регистрирани 50 лица ухапани от кърлеж. Няма установени кърлежово-преносими инфекции.
Маларията е най-значимата тропическа болест, причиняваща висока смъртност.

През последните 50 години на миналия век, в редица страни по света, разпространението на маларията е ограничено или напълно ликвидирано, но напоследък се наблюдава влошаване на маларийната обстановка.

По данни на СЗО, маларията представлява сериозен здравен проблем за повече от 100 страни в света, половината от които са в Африка и с население около 2 400 млн. души (40% от цялото население на земята). Всяка година се регистрират по 300 - 500 млн. клинични случаи на малария, като над 90% от тях са в Африка, в районите, разположени на юг от Сахара. Ежегодно маларията е причина за смъртта на 1,1 - 2,7 млн. души, от които около 1 млн. са деца на възраст до 5 години (25% от общата детска смъртност в Африка).

През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария, като след ликвидацията (1966 - 2009 г.) техният брой достига 2942. От внесена тропическа малария са починали 17 души. През 2009 г. са регистрирани 8 случая на внесена малария у нас, като два от тях завършиха летално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само селяните карат TOYOTA

    0 0 Отговор
    дабе ей много измислени статий бре
  • 2 крек

    0 0 Отговор
    Това дали е малария, или ебола ... е рано да се каже.
    изобщо с тарамбуките, колкото по-малко допирни точки имаме, толкова по-добре. Те носят само болести, спин и тн.