15 Юни, 2015 11:48 2 507 0

Изтича преходният период за подаване на болнични листове на хартия

  • болнични-
  • нои-
  • преходен-
  • период

На 30 юни 2015 г. изтича 6-месечният преходен период за представяне в ТП на НОИ от органите на медицинската експертиза (лекари, лекари по дентална медицина, ЛКК) на хартиен или електронен носител на данните за издадените от тях болничните листове.

Той беше предвиден за лекари или лечебни заведения, които към 1 януари 2015 г. нямаха техническа готовност  или свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, напомнят от Националният осигурителен институт (НОИ).

От 1 юли 2015 г. се запазва общият ред за електронно подаване на данните от болничните листове. За подготовка, представяне и достъп до регистъра, органите на медицинската експертиза могат да ползват предоставения от НОИ безплатен софтуер или специализиран софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ.  Трябва да разполагат с интернет връзка, квалифициран електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб-приложението в сайта на НОИ като потребители на регистъра и да са получили предварително от НОИ уникални номера на болничните листове за представяне по електронен път.

От началото на годината до момента в Електронния регистър са постъпили данни за 1 317 919 болнични листове. На хартиен носител са подадени 7 981. Регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 8 503  лечебни заведения.

До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса по изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане. Той включва разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път. Целта е с реализацията на проекта да се съкрати времето за изплащане на обезщетенията, а също така и намаляване на административната тежест както за лекарите и лечебните заведения, така и за осигурителите и самоосигуряващите се лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА