Last news in Fakti

14 Септември, 2011 12:50 1 605 0

Първото трансплантирано дете у нас тръгва на училище

  • болница "лозенец"-
  • трансплантация-
  • памела
Първото трансплантирано дете у нас тръгва на училище - 1
Доц. Спасов. Снимка: в. Монитор

Седем години след успешната трансплантация на черен дроб, Памела тръгва на училище. Детето е в отлично здраве и води нормален живот, заяви за Факти.бг доц. д-р Любомир Спасов, който заедно с екип от специалисти от болница "Лозенец", присади черен дроб за първи път в България през 2004 г. - на Памела, която тогава е едва на шест месеца.

Детето се ражда без жлъчни пътища. При това вродено увреждане лекарите дават до 1 година живот, тъй като черният дроб функционира, но отпадните и токсични вещества не се извеждат от него. Ето защо е нужна спешна животоспасяваща операция.

„Предизвикателството беше огромно. Това е живот. Ако не се направи трансплантация, детето загива. Такава операция се правеше за първи път“, спомни си специалистът за изключително сложната трансплантация, продължила около 15 часа.

Донор е бащата на Памела – Пенко, чийто половин черен дроб бе присаден на дъщеря му. „Това беше второто предизвикателство, защото на операционната маса ляга здрав човек. Ние, като медици, сме обучени да помагаме на болни хора“, допълни д-р Спасов. Черният дроб на бащата се е възстановил за шест месеца.

Утре Памела Пекова, родом от видинския град Кула, ще прекрачи за първи път училищния праг. „Целият екип ще отидем с нея. Това е събитие, което се помни завинаги“, заяви д-р Спасов, който е директор на университетската болница. Всяка година няколко деца преминават там успешни трансплантации за нов живот, както и възрастни, а контролните прегледи на Памела показват отлични резултати.

Нейната уникална операция е направена през 2004 г. от български и немски специалисти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА