Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 16:14 2 712 2

Някой има интерес у нас да няма трансплантанции?

  • трансплантанции-
  • интерес-
  • любомир спасов-
  • болница "лозенец"-
  • памела
Някой има интерес у нас да няма трансплантанции? - 1
Снимка Монитор

Това, което е декларирано и казано не отговаря на действителността. Така директорът на  болница „Лозенец” доц. Любомир Спасов коментира пред Факти.бг изнесените данни за успеваемостта  трансплантациите в болницата  от Българския пациентски форум и Центъра за защита правата на здравеопазването.

Според  Българския пациентски форум десет детски чернодробни трансплантации са извършени за периода 2008-2011 г. В болница „Лозенец“. Един месец след операциите им са починали пет деца, а други две са пренасочени за лечение в чужбина

„Мога да ви кажа, че в болницата са трансплантирани 25 деца и 80% е успеваемостта, това е над  средната европейска успеваемост. Болница "Лозенец" отговаря на всички изисквания за извършване на трансплантации  както с наличната материална база, така и с човешки потенциал, с който разполага”, заяви Любомир Спасов . 

В отговор на въпрос подозирате ли, че заинтересовани лица изнасят неверни данни заради това да не се извършват трансплантациите в България, а да се препращат хората в чужбина, доц. Спасов отговори:  „Цената в чужбина е 150 000 паунда – 340 000  лева Чий е интересът от тази пресконференция?! Попаднали сте точно в темата”.

Дали все пак това са хора от неправителствени организации, обвързани и с представители на Министерство на здравеопазването, доц. Спасов бе лаконичен: „Вие сте разследващ журналист, очевидно правите добра асоциативност,  попаднали сте точно на темата и споделям това, което ми казвате”.

Факти.бг припомня, че преди седем години д-р Спасов и екипът му в болницата извършват трансплантация на черен дроб в България - на шестмесечната тогава Памела, която днес е първи клас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 daim....vushite

    0 0 Отговор
    Правителствена тази феноменална статистика сигурно си я броят "до изписването". Тоест 10 дни след операцията като изпишат пациента, ако органът работи - значи е успешна. А след 3 месеца като отхвърли органа...дали пациентът си я брои за успешна трансплантацията? Уважаема Калина Петрова, задайте си не въпроса "кой не иска да има трансплантации?", а въпроса "кой печели от това 900 души да стоят на хемодиализа?" Съветвам ви също да се поразровите около функциите и етиката на доц. Емил Паскалев - там нещата са брутални. Не знам защо реших да пиша под тази статия. Истински материал на тези тема не може да е дълъг 10 изречения...особено когато в този материал НЯМА НОВИНА, а половината текст е самохлавство и подмазване.
  • 2 traktor

    0 0 Отговор
    За квалификациите не сте прав, ако толкова много знаете помогнете истината да се узнае от всички и правдата да притисне в ъгъла спекулантите -лекари. Не правете обидни квалификации моля, това е типично по български.