Last news in Fakti

4 Август, 2015 13:06 1 434 0

Още двама жители на Рила са заразени с бруцелоза

  • бруцелоза-
  • зараза-
  • рила-
  • животни-
  • кози-
  • овце

Още двама жители на община Рила са заразени с бруцелоза, други двама са с гранични показатели. Това обяви областният управител на Кюстендил Виктор Янев, цитирайки официалните резултати от Националния център по заразни и паразитни болести.

След първите 11 случая на хора, заразени с бактерията, за изследвания в националната лаборатория бяха изпратени още 35 проби. Две от тях са положителни, за още двама има съмнения и пробите ще бъдат повторени.

Продължават и серологичните изследвания на животни от района, в който е обявен епидемичен взрив на заболяването. Изпратените до този момент проби са 219. Днес след обяд се очакват резултатите и от тях.

Всички ограничения, въведени от контролните институции, са в сила. Разширява се периметърът на забраната за продажба на домашно мляко, месо и техните производни на територията на общините Дупница, Бобошево и Кочериново, припомня БНР. Най- вероятно ще се ограничи и придвижването и продажбата на животни.

Бруцелозата е бактериална инфекция. Причинява се от бактерия от рода Brucella. Бруцелите са микроорганизми, които не образуват капсула и спори, могат да се размножават вътреклетъчно. Има няколко вида бруцели- по овце, кози, камили; по кравите; по свинете и кучетата. Най-патогенен е първият вид.

Инкубационният период е от 7 до 28 дена. Началото е внезапно или постепенно. Медиците казват, че симптомите приличат на тези на туберкулозата.

Бруцелозата може да има остър, подостър и хроничен ход, а симптомите зависят от засегнатите органи и системи и варират в широки граници: висока температура до 39 -40 градуса, втрисания, обилни изпотявания – особено нощем;отпадналост, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите; зачервено гърло .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА