Last news in Fakti

2 Септември, 2015 15:52 1 933 1

Обездвижването убива половин милион европейци годишно

  • обездвижване-
  • убива-
  • европейци-
  • половин-
  • европейци

То е бомба със закъснител

Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб.

Това показва ново проучване, поръчано и публикувано от BG Бъди активен/ISCA и проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research).

Проучването разкри проблемите, причинени от обездвижването и определи липсата на достатъчна физическа активност като европейската „бомба със закъснител”.

Най-честите смъртни случаи са причинени от болести, свързани с обездвижването - коронарната болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно, рак на дебелото черво, Алцхаймер. 

Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на

над 80 милиарда евро на година –

с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак. Обездвижеността се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето, ако не се вземат мерки, които да накара хората да се движат и да бъдат по-активни.

Има ефективен, достъпен и евтин начин да преодолеем този проблем, да бъдем здрави и да спестим милиарди евро, похарчени за здраве. Според съветите на Световната здравна организация, само 30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в стряскащата статистика.

Ласка Ненова, координатор за Европа на най-голямата европейска инициатива за физическа активност и спорт NowWeMove и MOVEWeek заяви: „Ако намалим нивото на обездвиженост в Европа само с една пета, ще спасим 100 000 живота и ще спестим над 16 милиарда евро годишно.

Лесно и евтино е –

просто трябва да се движим повече, независимо как и къде. Всеки трябва да намери своето движение – 30 минути на ден могат да се натрупат от слизането ни от автобуса една спирка по-рано, изкачване на стълби вместо използването на асансьор, бягане, ходене пеш, игра с детето, разходка на кучето.”

Проучването на Европейския център за икономика и бизнес изследвания показва също, че обездвижването може да причини редица психически проблеми. Един на четирима европейци, а това са 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве. Категорично е доказано, че физическата активност помага за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и емоционална умора.  Индиректните разходи, причинени от психически проблеми, депресии и тревожност, породени от обездвиженост, се оценяват на над 23 милиарда евро на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    А да не говорим колко милиона си отиват от прекомерен труд!" По добре паднал зад бара от колкото прав пред струга"!