Last news in Fakti

19 Септември, 2015 12:14 1 484 6

Бежанците няма да ни разболеят

  • бежанци-
  • разболеят-
  • няма

Д-р Нигяр Джафер и д-р Ангел Кунчев са на мнение, че можем да приемем още мигранти на своя територия

Бежанците няма да ни разболеят - 1
Снимка: АП/БТА
Въпреки очакванията на българските здравни власти, даже по времето на най-сериозния бежански натиск през 2013-2014 г. сериозен проблем с разпространение на заразни болести не е имало. Това заяви пред bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 
По думите му за 2 години са регистрирани 150-160 заболявания, като част от тях са често срещани у нас като варицела. Констатирани са едва 3-4 случая на хепатит А и Б. „Не само, че е нормално, но е под данните за някои наши райони”, посочи той.
 
По думите му СЗО е действала много адекватно при избухването на епидемията от полиомиелит в Сирия и след имунизацията на 22 000 000 деца в Близкия Изток, до нашите граници стигат момчета и момичета, на които са сложени ваксини още на територията на лагери в Ливан и Турция.
 
Кунчев посочи, че още при задържането на мигранти на границата им се правят прегледи и при нужда се насочват за спешна помощ. След това в разпределителни център в Елхово и след това в обектите в Пъстрогор, Харманли, София и др. има осигурена медицинска грижа. Извършва се и пълна имунизация на децата по календар.
 
Според специалиста, в момента в другите балкански страни вървят по нашия път – поставят в началото акцента върху заразните болести, за да установят след това, че основният здравен проблем за повечето имигранти е друг. По думите на Кунчев, една трета са с психологически проблеми, а не е малък и броят на тези, които са с влошено здраве заради напреднала възраст.
 
Той отбеляза, че ако преди 2 години е имало много деца, сега те са под 10% и преобладават младите здрави хора.
 
Бившият председател на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер се съгласи с тезата, че бежанците не носят непосредствен здравен риск.
 
Тя посочи, че в момента изглежда, че ситуацията поставя на изпитание системата за сигурност и ценностите на Европа, но на следващ етап ще бъдат натоварени социалната система, здравеопазването и образованието.
 
Тя все пак отбеляза, че „предизвикателството” към българските институции от преди 2 години е позволило натрупването на ценен опит. Поради това и тя изрази мнение, че нашата страна може да поеме определена квота от бежанци.
 
Кунчев също посочи, че в най-тежките моменти у нас е имало между 8 и 10 000 мигранти, докато сега са под 5000 и в центровете за настаняване има около 2500 свободни места. Той обаче беше категоричен, че ако причините за бежанския натиск не бъдат премахнати, той ще продължава дълго, а опитите за насилствено преместване на големи групи хора трудно ще сработят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jp power

    0 0 Отговор
    Ааа ваксини срещу кражби, убийства, изнасилвания имали??
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    има - ак47
  • 3 Edin

    0 0 Отговор
    Да си ги водят у тях като са толко арни.
  • 4 Чукча

    0 0 Отговор
    Какво се опитват да ни внушават тия двамата.Нямало опасност.Не болестите са опасни,а промяната на съотношението.И ако преди са бягали християни при християни,то сега не е така.Даже Меркел даде заден ход.Виждате,че те са като орди,след тях остават само боклуци.Не ни трябват.
  • 5 1234

    0 0 Отговор
    Тия двамата да си ги вземат ,но у тях,кой ги е упълномощил да говорят от името на хората,нали те няма да живеят с тия циганета в един квартал,те ще си живеят в охраняемите си квартали,а другите да се чудят как да се приберат по домовете си.Какъв е този Нигяр Джафер българин ли е,че ще казва кой да живее в България,айде да си ходи откъдето е,сулю и пулю ще се разпореждат с България.
  • 6 koko

    0 0 Отговор
    ами то циганина си тачи циганите та що тоя нигяр да не иска още като себеси