Last news in Fakti

12 Ноември, 2015 19:54 985 0

НЗОК ще разполага с 3 милиарда лева догодина

  • нзок-
  • здравна каса-
  • бюджет
НЗОК ще разполага с 3 милиарда лева догодина - 1
Снимка: БТА

На заседанието на бюджетната комисия  днес здравният министър доктор Петър Москов представи проектът за бюджета на Здравната каса, която догодина ще разполага с 3,024 милиарда лева от приходи и трансфери от бюджета.

Точно толкова трябва да бъдат и разходите ѝ, което означава, че бюджетът на Касата трябва да е балансиран. Тази година обаче той ще завърши с дефицит, обяви доктор Москов, цитиран от БНР:

Към 30 септември най-песимистичната прогноза за изпълнението на бюджета на Касата за 2015 година гласи, че най-лошият вариант е да има дефицит от порядъка на 65 милиона. На базата на преизпълнението на приходите от здравни вноски минимум още 20 милиона до края на годината ще влезнат в приходната част на бюджета и съответно да намалят този дефицит, максимален и възможен, според най-тежките и най-консервативни изчисления на Касата до около 40 милиона.

Отделно, пак ви казвам, с всяка една от тези мерки, като например това за лекарствата и всичко останало, ние ще се стремим и общо, заедно с Надзора и с Оперативното ръководство на Касата, дефицитът на Касата да бъде сведен до между 35 и 37 милиона, допълни здравният министър.

Каквото и да се случи с парите за здраве до края на годината, за 2016 година Касата ще има над 180 милиона лева нетно увеличение на приходите.

Бюджетът за здраве е първият, който ще се разглежда на съвместното заседание на бюджетната комисия. Тук са ресорните министри Петър Москов и Владислав Горанов, както и министърът на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова. По традиция при първото четене на бюджетните закони тук е и управителят на БНБ Димитър Радев.

С най-голям интерес се очакват дискусиите за сектор "Сигурност", като синдикатите от сектора също присъстват на заседанието на бюджетната комисия  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА