Last news in Fakti

1 Октомври, 2011 18:53 2 735 0

В България нямало медицински стандарт по съдебна медицина

  • съдебна медицина-
  • лекари
В България нямало медицински стандарт по съдебна медицина - 1
БГНЕС

В България няма медицински стандарт по съдебна медицина. Около това мнение се обединиха участниците в националната среща на съдебните лекари, която се проведе в Плевен. 40 представители на съсловната организация поискаха държавата целево да финансира звената по съдебна медицина.

Лекарите са единодушни, че ако напишат как трябва да работят и включат изискванията за апаратура, персонал и база , това означава да се закрие съдебната медицина, защото никъде у нас няма подходящи условия. Доктор Вилиям Доков, председател на Българския институт на съдебномедицинските специалисти конкретизира:

Работим с лозарска ножица, ловджийски нож и дърводелски трион, тоест ние работим с инструментариум и в условия, които са някъде от 70-те-80-те години на миналия век. Нищо не се инвестира. Много от звената нямат и хладилна камера. Естествено такова е и качеството на експертизите - допотопно.

Специалистите нямат апаратура за широк химически анализ, за наркотици. Само 3 са ДНК лабораториите и полицията чака експертизите с месеци. В момента съдебните лекари в България са 78.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА