22 Февруари, 2016 10:32 1 298 0

Лекарите в Ловеч излизат на протест

  • лекарите-
  • ловеч-
  • излизат-
  • на протест

Искат отговорност от ръководството на болницата

Днес ловешките лекари и медицински специалисти излизат на протест, който ще се проведе в 12:30 пред главния вход на болницата.

Протестът е срещу дългогодишното неефективни управление на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" АД Ловеч, довело до големи финансови задължения. Той е срещу липсата на реакция от страна на компетентните органи на държавата, въпреки че болницата е със 70% държавно участие.

Негодуванието е  срещу лошата кадрова политика на болницата, в резултат на което напуснаха много лекари и медицински сестри в работоспособна възраст, недоволни от ниските заплати и недобрите условия на работа - лошата осигуреност с медикаменти, апаратура и медицински консумативи, твърдят недоволните лекари.

Протестът е и срещу освобождаването от работа на висококвалифицирани медицински сестри с цел спестяване на средства от фонд работна заплата, без назначаване на нови медицински специалисти.

Той е срещу безсмислените промени, наричани "структурни" реформи, които ръководството се опитва да наложи, променяйки пространственото разположение на отделения с положителен финансов резултат, като нарушава тяхната самостоятелност и цялост с невъзможност да се спазят изискванията на медицинските стандарти  и без очакван икономически ефект от тях.

Факти.бг припомня, че на извънредната сесия на общинския съвет в началото на февруари прокуристът на лечебното заведение д-р Снежина Митова очерта изготвените от нея и борда на директорите мерки за оптимизиране дейността на болницата. Те включват обединяване на отделения със свиване на ползваните площи и освобождаване на работещите пенсионери, като така се цели намаляване на трудовите и материалните разходи. На сесията си общинският съвет поиска общо събрание на акционерите на МБАЛ – Ловеч, на което да бъде приета оздравителна програма.
В болницата е започнало обединяването на отделенията, по етажите са размествани оборудване и обзавеждане. Лекари поискаха спешна среща с медиите, за да стане ясно на обществеността, че „това ръководство погубва болницата“. Лекарите настояват да бъдат запознати с одита на МБАЛ, да им бъде обяснена структурата на разходите, тъй като според тях „изкарваме достатъчно приходи, дори повече от планираните, но те отиват незнайно къде за покриване на незнайни разходи“. Лекарите разказаха още, че им било наредено да стискат зъби до септември – „вероятно в очакване на Годо“ – по думите им, и успоредно с това „всеки месец да калкулираме по нови 150 хил. лв задължения“.
„Да се обединим и да не допуснем закриване на отделения, съкращение на персонал и прекратяване на дейност по клинични пътеки – апелират в писмото си до медиите лекарите и медицинските сестри. – Нека заедно потърсим отговорност на ръководството на болницата, чието управление доведе до натрупване на дългове. Докога тези хора ще продължават да управляват нашата болница?“.
Междувременно стана ясно, че прокуристът на болницата ще даде пресконференция в понеделник в 13 ч.
Задълженията на МБАЛ са 3,4 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА