12 Октомври, 2024 19:30 719 10

По стъпките на Апостола – мостът, по който е минал за последно, се руши (ВИДЕО)

  • васил левски-
  • мост-
  • пази мост-
  • руши се-
  • ловеч

Въпреки правен ремонт, мостът отново е на път да се разпадне

По стъпките на Апостола – мостът, по който е минал за последно, се руши (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Мостът, по който са едни от последните стъпки на Апостола на Свободата - Васил Левски, се руши, съобщи БГНЕС. Той се намира близо до Ловеч в местността "Пази Мост". Въпреки видимите следи, че някога му е правен ремонт, мостът отново е на път да се разпадне. Голяма част от камъните, от които е изграден, са разместени под напора на почвата и корените на близките дървета, и храсти, а други дори са паднали.

Местност "Пази мост" се намира на 3-4 км от Ловеч по пътя за село Къкрина. Това е старият път за Севлиево. На пътя има табела, при която има отклонение и след 100 метра се намира мостът.

През късния следобед на 26 декември 1872г, Левски и неговият придружител Никола Цвятков Бакърджията напускат Ловеч. Никола тръгва сам, възседнал коня си, в чийто самар са зашити архива на Комитета и няколко писма. Левски, облечен в стари турски дрехи и с фес на главата, вървял пеша и след около няколко километра настигнал Никола. Край местността "Пази мост" те случайно срещат две патрулиращи конни заптиета. Левски се отбил от пътя, за да не личи, че са заедно. Попитали ги къде отиват и след това заптиетата потеглят към Ловеч, а Левски и Никола по своя маршрут. Двамата пристигат в Къкрина по тъмно. През нощта ханът е заграден от много заптиета. И като последица от тази среща в ранните зори на 27 декември (Стефановден) Апостола на свободата е заловен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофиу

    6 9 Отговор
    За нас е важно да запазим Альоша и да върнем МОЧА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ем пр0клет kaтил

    6 4 Отговор
    Всичко се руши къде се е докоснала тая тBap и на нас мамитони36а като докара българо руско робство
  • 5 нормално

    8 1 Отговор
    Чистата и свята република, за която е мечтал и за която даде младия си живот Апостола, така и не се състоя. Днес България се разпада под тежестта на продажници и майцепродавци. Безумците не знаят, че с родината си, продават и живота и бъдещето си на децата и внуците си без значение, че си мислят, че те няма да живеят тук. Никой, който няма държава, няма стойност никъде по света, без значение колко пари и имоти има. Но откъде да го знаят това днешните Кириак Стефчовци?
  • 6 Как няма да се руши?

    3 1 Отговор
    На 150 години е. Апостолът е минавал откъде ли не. Цяло министерство трябва да му поддържа обектите, свързани с него.
  • 7 Факт

    3 0 Отговор
    Всичко тръгва от залавянето на Димитър Общи!
  • 8 БРАВО

    3 0 Отговор
    Бацо тулупа ще му направи веднага един ремонт за 15 милиона, асфалт, лед осветление и поцинкован парапет по нормите за безопасност на ЕССР. А пpocтoтoкиpo ще направи втори мост в местостта, щото не знае за първия.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Феникс

    0 0 Отговор
    Да му направят ремонт както на моста на Колю Фичето! Модерен изглед та дрънка! Нали точно това е целта бе мили деца, докато се усетите да нямате нищо, нито история, нито архитектура,нито някъква принадлежност към род, култура и религия! Не случайно тази хубава статуя на демона "света софия" е на видно централно място в столицата!