Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 07:00 1 644 0

Как искаме да живеем?

  • живот-
  • проучване-
  • деца-
  • германия-
  • кариера-
  • любов-
  • религия

Любов да, но не задължително трайно обвързване – така германците виждат бъдещето

Как искаме да живеем? - 1
Снимка: БТА/ AP

Да живеем заедно само заради децата? Да работим само за да правим кариера? Германците преобръщат някои представи с главата надолу – и са готови за промени. Това става ясно от една публикувана студия, пише ДПА. Институтът за приложни социални науки и Научният център в Берлин за социални изследвания (WZB) направиха допитване сред повече от 3000 човека в Германия по поръчка на седмичника „Die Zeit". Някои от ценностите, които са на изпитание:

Партньорство: Любов да, но не задължително трайно обвързване – така германците виждат бъдещето. „Интересно е да се отбележи, че днес дори и хората над 65 години са на мнение, че е по-добре, хората да се разделят, ако повече не се разбират“, казва президентът на WZB Юта Алмендингер. „В бъдеще почти никой не иска и няма да продължи да живее с партньора си само заради децата.“ И все пак: Женитбата като специален израз на любовта все още има много голямо значение за 60% от запитаните. Само всеки втори обаче би препоръчал това безусловно на следващите поколения.

Религия: Религията заема толкова ниско място в ценностната система, че тя не може от своя страна да послужи като спойка между хората, се казва в обобщените резултати. Дори и не всеки трети я оценява високо – а само 11,5% приписват на религията голямо значение и в бъдеще.

Професия: Работата за много от анкетираните не се свързва задължително с кариера и социален възход. Според допитването всеки втори твърди, че ще иска да работи, дори ако не се нуждае от пари. „Възможно е по-рано в професионалния живот на преден план да е стоял материалният мотив, казва президента на WZB. „Днес трудът има и нематериална цел.“ Според усещането на германците работата е част от един пълноценен живот.

Хранене: Темата за храната и нейното производство има междувременно голямо значение за много германци. Почти 44% от запитаните заявяват, че обръщат голямо внимание, къде и как са произведени техните хранителни продукти. 74% биха препоръчали настоятелно това и на следващите поколения. Това, че те биха го взели предвид, вярват обаче само около 22%.

Техника: Готовността за промяна се проявява преди всичко при темата техника. „Всички виждат, че в бъдеще ще трябва повече разбиране за техниката и по-масово използване на техниката“, обясняват хората, които провеждат студията. За всеки втори е от голямо значение да разбира най-модерната техника. Около 70% вярват твърдо, че и в бъдеще хората ще полагат сериозни усилия да разбират новата техника.

Удоволствия: А къде остават удоволствията? Поне засега за тях все още се отделя достатъчно време. За почти 82% е много важно да се наслаждават на живота. Малко повече (83,5%) биха препоръчали това настоятелно и на своите деца и внуци. Очакванията от бъдещето обаче не са изпълнени с удоволствия: Само всеки втори вярва, че за следващите поколения ще е важно да имат в живота си удоволствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА