Last news in Fakti

8 Март, 2016 20:54, обновена 8 Март, 2016 21:42 1 341 0

Конституционният съд "поряза" здравната реформа

  • конституциония съд-
  • поряза-
  • здравната реформа

С 11 гласа „за“ и 1 „против“ Конституционният съд отмени като противоконституционни разпоредбите на чл.45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване, които разделяха пакета медицински услуги на „основен“ и „допълнителен“. С особено мнение е гласувал само Филип Димитров, съобщиха от КС.

Според планираната здравна реформа, в основния пакет, плащан от НЗОК, попадат тежки и социално значими заболявания.

В допълнителния пакет влизат болести и състояния, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. Ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

КС беше сезиран и с искане за отмяна на чл. 40 ал. 4а от ЗЗО. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ще се правят вноски за здраве върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Освен това в него е залегнало изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година. КС единодушно е отказал да отмени текста.

През юли 2015 г. 61 депутати сезираха КС за въпросните разпоредби като несъответстващи с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна. Подписката бе инициирана от БСП, но в нея се включиха и ДПС, БДЦ, АБВ и независими депутати.

„Българите могат да са спокойни, че, въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните. Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод на новината, че Конституционният съд е отменил като противоконституционно разделянето на здравните пакети на "основни" и "допълнителни". По думите му това е било една от най-антихуманните страни на поредицата десни мерки в здравеопазването, които са претендирали да бъдат "реформа". Миков припомня, че преди около десетина дни Министерство на здравеопазването тихомълком е отложило влизането в сила на две свои наредби, които от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ силно критикуваха - тази, която предвиждаше болни да доплащат за лекарствата си, които трябва да осигури Здравната каса, и тази, която задължаваше болни да чакат до два месеца за лечение, независимо, че са платили здравните си вноски. Той допълва, че след това министерството е внесло и проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. „Тихо. И без обичайния ПР. Така, против волята на аритметическото мнозинство в парламента, което преди месец отхвърли вота на недоверие към министър Петър Москов, в крайна сметка се оказа, че всички наши аргументи по този вот бяха приети и споделени - от Конституционния съд и от самото министерство”, обобщи Миков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА