Last news in Fakti

9 Март, 2016 11:17 1 352 3

Поискаха оставката на здравния министър

  • москов-
  • оставка-
  • кс-
  • конституциония съд

Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, ще променим текстовете и отново ще ги внесем като поправки в Закона за здравеопазването, заяви Петър Москов

Депутати от опозицията поискаха оставката на здравния министър Петър Москов, след обявеното решение вчера на Конституционния съд, който отмени разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет. Това беше основна част от предприетата от здравния министър Петър Москов реформа. Според конституционните съдии, текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му.

"При положение, че основните елементи от неговата реформа са отменени от Конституционния съд и при положение, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, това значи, че самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката", заяви в парламента депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването, подчерта лидерът на БСП Михаил Миков. „В крайна сметка беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на текст от действащата Конституция”, заяви Миков.

Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, ще променим текстовете и отново ще ги внесем като поправки в Закона за здравеопазването. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов по повод решението на Конституционния съд. По думите му от решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

 „Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. Това, което мога да коментирам е смисълът и целите в разделянето на пакетите в Закона за здравеопазването. Това е и продължава да бъде нужната законова стъпка - нужното законово действие, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравно осигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат“, заяви Москов.

Не виждам заплаха за здравната реформа в решението на Конституционния съд по отношение на разделянето на пакетите. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ПФ и народен представител в 43-ото НС Валери Симеонов. Според него вероятно имат основание. „Би трябвало да се коригират пропуските, които са пропуснати. Явно според юристите има такива. Не виждам заплаха за самата здравна реформа.

Смятам, че разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа, заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова. „На сайта на Конституционния съд е публикуван само диспозитивът на решението. Мотивите все още не са изготвени. Няма как да коментираме и да оспорваме решение на Конституционен съд. Важно е разбира се, да прочетем мотивите. Оттук нататък те трябва да бъдат обнародвани и влизат в сила в 3-дневен срок“, каза тя. Според нея Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с тези мотиви и да вземе съответното решение дали ще коригира текстовете съобразно намеренията за реформа, предприети от този екип или в противен случай, съгласно друго решение на Конституционния съд, ще останат действащите текстове. По думите й, това означава, че отново пакетът, който ще бъде само един – основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. Тя обясни, че съобразно него ще се определят и услугите, които ще плаща здравноосигурителната каса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Не само оставка а съд!!!
  • 2 Саботаж до дупка

    0 0 Отговор
    Болшевишката Саботажна Партия (БСП), която превърна здравната система в поредна схема за източване на държавата и я вкара в абсолютен батак, сега атакува с "правни" аргументи пред откадрувания от нея КС всеки опит за нейното оздравяване !
  • 3 Цвети

    0 0 Отговор
    Свой сред чужди и чужд сред свои.