Last news in Fakti

29 Март, 2016 19:56, обновена 29 Март, 2016 20:22 1 289 0

Край на международното извънредно положение заради Ебола

  • сзо-
  • ебола-
  • вирус

Рискът от разпространение на вируса е нисък

Ебола вече не представлява "извънреден риск за здравето", съобщи във вторник  Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Това означава, че болестта не се смята за заплаха за общественото здраве в страни извън, засегнатите в Западна Африка.

Огнището на Ебола в Западна Африка вече не представлява международна заплаха. Единични случаи все още се срещат в Гвинея, но Сиера Леоне и Либерия не са имали заболели от месеци.

Въпреки това експертите заявяват, че държавите трябва да останат бдителни за нови огнища на Ебола. Към днешна дата са установени 12 случая на заразяване с вируса, като последният е от 17 март в Гвинея. СЗО обяви, че държавите са били в състояние да реагират бързо на тези случаи и са ги изолирали.

"Епидемията от Ебола в Западна Африка вече не представлява обществен здравен проблем", заяви Маргарет Чан, директор на СЗО пред журналисти, с което официално сложи край на извънредното положение, обявено за първи път през август 2014 г.

СЗО призова всички страните по света незабавно да отменят наложените ограничения за пътуване и търговия с Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, свързани с вируса на Ебола.

Експертите заявяват още, че всички оригинални вериги за предаване на вируса са унищожени и в трите западноафрикански страни, които бяха поразени от болестта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА