Last news in Fakti

20 Април, 2016 10:38 1 157 2

С пръстовите отпечатъци спираме да говорим за източване на касата

  • бойко пенков-
  • пръстовите отпечатъци-
  • спираме-
  • източване на касата

Биометричните данни е пин код, който носим с нас и с който даваме достъп до нашето досие, заяви Бойко Пенков

С пръстовите отпечатъци спираме да говорим за източване на касата - 1
Снимка: БНТ

Биометричните данни е пин код, който носим с нас и с който даваме достъп до нашето досие. По този начин ние доказваме физически, че се е случило болнично събитие. Така самият човек ще контролира системата и ще спрем да говорим за източване на касата, каза по БНТ заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Очакванията на Министерството на образованието са, че осигурителните измами ще намалеят поне с 5 процента през първата година.

Бойко Пенков уточни, че по закон НЗОК е задължен да направи уникални кодове на всеки един човек. Задължение, което не е изпълнено до момента, защото се е преценило, че ЕГН-то са лични данни и всеки човек трябва да има друг вид идентификатор.

"Най-лесният и достъпен начин за такава идентификация е биометрията и създаването на такъв код. Това е пин код, който е доста сложен, който носим с нас и с който достъпваме нашето досие. По този начин аз казвам като пациент: прегледаха ме, взех си лекарствата, бях в болница, имах операция. Аз потвърждавам с този код, че това събитие се е случило. По този начин самият човек контролира системата и спираме да говорим за източване и така нататък. Нашето очакване е, че осигурителните измами ще намалеят поне минимум с 5 процента през първата година.", каза Бойко Пенков.

Той разясни още и въвеждането за болниците на обща платформа за електронна търговия. Идеята е дошла, наблюдавайки добрите практики в Европа и по-точно Италия, където след като са обединили заявките на болниците за доставка на лекарства, спестяванията за 2 години са били 18 %.

"Действително доста средства се разходват за лекарства. Те са необходими, разбира се. Това са около милиард и половина публични средства през държава и здравноосигурителна каса и поне милиард от джоба на хората, които отиват в аптеки. Наблюдаваме какви са добрите практиките в Европа, така че да спестим средства и тези средства да останат в болниците, които да бъдат използвани за медицински цели.", каза Пенков.

До момента в платформата за електронна търговия и доставка на лекарства на Министерството на здравеопазването са се регистрирали над 10 болници, включително и частни.

Как става това? Болницата прави заявка като казва за какъв период какви лекарства са й необходими. Заявките се обединяват и тогава търговецът или производителят кандидатства за дадената позиция. Този, който предложи най-ниска цена, печели тази позиция и доставя за всички болници, които са я заявили.

Според Пенков така малките болници ще получат по-добро ценово предложение.

Новият закон дава възможност за годишна прогнозна доставка, но всяка болница може да си направи малки обществени поръчки за различен период от време. Обществените поръчки се заявяват в същата електронна платформа, като няма визуален контакт с търговеца и така се избягва договарянето под масата. Този търговец, който даде най-добрата цена за болницата, печели доставката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    Ако е истина че машините за регистриране на пръстовите отпечатъци струват от 1000 до 5000 лева то за големите болници няма да е проблем но за джипита, зъболекари и малки аптеки едва ли ще е същото и ако касата икономиса 5% то те ще бъдат изхарчени от малките лечебни заведения и аптеки за закупуването на такива апарати!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Интересно чии отпечатъци ще се поставят в аптеките и при личните лекари инвалидите, които са на легло или не могат да ходят и получават лекарства от НЗОК? Аз имам такава леля. Лекарствата ги вземаме 5 човека - всеки месец който има възможност и само внучката й не получава лекарства от НЗОК! Всички останали вземаме - за сърце, за диабет, за кръвно! И за нас и за нея!