Last news in Fakti

3 Юни, 2016 21:53 1 837 0

Кръвни центрове не съобщават на донорите за зараза

  • кръвни-
  • центрове-
  • донори-
  • зараза

За това сигнализират самите болни

Кръвни центрове не съобщават на донорите за зараза - 1
Снимка: БНТ

Кръвните центрове в страната не уведомяват донорите си на кръв, ако открият зараза с хепатит С или В. За това сигнализират самите болни, открили заразата си по друг начин, години след като са били донори, съобщи БНТ.

Освен пропуснатите възможности да се лекуват, хората са били опасни и за своите близки и роднини. Затова от пациентската организация "Хепактив" настояват кръвните центрове да бъдат задължавани да уведомяват лично донорите при откриване на вирусни инфекции.

Неотдавна съобщили на човека, че има чернодробна недостатъчност, заради инфекция с хепатит С. И вероятно носи вируса от години.

"Връщайки назад историята се сетих, че преди 8 години съм бил донор за мой близък роднина. Реших да проверя дали тогава съм бил носител, защото все пак да се ориентирам във времето, когато съм бил заразен. За моя изненада, когато отидох в кръвния център и изисках документите, които попълних тогава, се установи, че съм носител още тогава през 2008 година".

"Нашето сдружение в последните години получава сигнали от десетки пациенти, които дарявали в миналото и повторно кръводаряване те не им разрешават с новината, че те имат хепатит В или С", заяви Силвана Лесидренска - председател на Сдружение "Хепактив".

Според закона за кръвта и кръводаряването, донорът има право да получи информация от изследванията си, но наредбата към него ангажира кръвния център да уведоми ХЕИ, друга наредба препраща към личния лекар. Но ако се съди по пациентските истории, този механизъм е ялов.

Д-р Николай Андреев, директор на Национален център по трансфузионна хематология призова пациентските организации да не спекулират. По думите му те казват: "Ами ние не сме уведомени. Уведомяват ги.".

Нито един от пациентите, обаче, не е бил уведомен от личния си лекар. Д-р Андреев е убеден също така, че и донорите сами трябва да имат грижата да проверяват резултатите си. Но единствено кръвният център в София предоставя възможност освен на място, резултатите да се видят и в интернет.

"Първо хората основно даряват кръв за свои близки, на които им предстои операция, и в такъв момент той е под голям стрес и той не се сеща преди това да си провери резултата", заяви Силвана Лесидренска.

Затова от "Хепактив" настояват, ако се открие инфекция донорите да получават лично съобщения по пощата или по мейл.

"Кой ще отвори мейла? Отговорете ми вие? М. Ч. - Ами лицето ще си даде своя. д-р Андреев - А така ли..", казва д-р Андреев.

Така обаче със сигурност процедират в повечето европейски страни. Навсякъде са стигнали до идеята, че личния контакт е гаранция и за конфиденциалност. Пък и европейската директива по въпроса е ясна - кръвният център трябва да информира донора.

"Какъв е смисълът да попълвам иначе всички тези данни за адрес, телефон, личен лекар. За мен това граничи с престъпление защото през този период съм имал контакти със семейство, приятели ,приятелки и потенциално аз съм човек, който би могъл да ги зарази по много лесен начин", твърди пациент.

"Може би досега щях да съм излекуван", казва още той.

"Има хора, които са стигнали до цироза и никой не ги е уведомил за тези 10 години", съобщи Силвана Лесидренска.

А е нужно само едно кратко допълнение в наредбата към закона за кръвта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА