Last news in Fakti

7 Август, 2016 20:57 1 523 0

МУ-Пловдив ще обучава качествени студенти за лекари

  • университет-
  • пловдив-
  • студенти-
  • университет
МУ-Пловдив ще обучава качествени студенти за лекари - 1

„Спокойно можем да кажем, че кампанията за прием на нови студенти тази година е успешна, защото за едно свободно място се борят трима души”, обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той коментира, че на фона на демографската криза и проблемите в другите университети, в МУ-Пловдив има достатъчно кандидат-студенти и така от есента ще бъдат обучавани качествени бъдещи лекари.

„Момичетата влизат в специалност „Медицина” с много висок бал, последната класирана дама е с над 31,50,  което  е един чудесен резултат”, отбеляза още ректорът.

Допълнителни гаранции за качество са въведените критерии да не бъдат приемани студенти, които са получили тройка на изпитите по биология и химия, защото медицината поставя високи изисквания към хората, които ще я практикуват.

През последната година в Медицински университет - Пловдив е направено обновяване на базата, на учебните лаборатории, закупена е и нова апаратура.

Това позволява на студентите да се обучават с нови технологии и в нови бази и центрове през новата учебна година.

"Купуваме нова апаратура, във фаза сме на проектирането на модерен симулационен център", казва ректорът.

„Най-важното през новата учебна година е по отношение на строителството. Надяваме се да променим коренно ландшафта на Първа база на кампуса на нашия университет с построяването на студентски информационно - административен комплекс на входа на болницата, което коренно ще промени визията на университета, както и на нов учебен корпус, така че нещата са в много напреднала фаза и много скоро ще започнем и това строителство”, обясни ректорът проф. Костянев.

МУ-Пловдив е във фаза на проектиране на модерен сумулационен център. „Миналата година построихме първата степен на този център със закупуването на модерни манекени – биотехнологични роботи, с които студентите могат да трупат умения. Втората степен е със симулатори, с които бъдещите лекари влизат в голямата хирургия.”, обясниха от университета.

„Действително бъдещето е в технологиите – нанотехнологии, биотехнологии, информационни технологии. В медицината  бъдещето е на дисциплините, които започват с представката „ре” – регенеративна медицина, онази медицина, която ще доставя онези органи, които вече са изхабени, рехабилитационната медицина, репродуктивната медицина, реваскуларизацията – в момента по този начин се спасяват мозъци и сърца. Бъдещето е в иновациите и в технологичните центрове. Тук мога да кажа, че в нашия университет има два нови модерни технологични центрове, които ще намерят своето място в европейското  научно пространство.”, каза още ректорът чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той се надява Центъра по транслационна невронаука до края на годината да стане част от така наречения "Хюман Брейн Проджект", който е един от най-големите амбициозни проекти в медицината след  разшифроването на човешкия геном.

Това може да даде яснота върху болестите на Алцхаймер и Паркинсон и голямата група на психиатричните заболявания, за да може да се вникне в заболяванията и да им се повлияе.

„На този етап медицината постигна много големи успехи в определени области, но тук има какво още да се направи и се надяваме да станем част от това. Макар че бъдещето на обществото и на медицината са технологиите, едно от важните неща е да запазим своята духовност, защото без духовност, човеколюбие и човечност, цивилизацията е обречена.”, каза още ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. Костянев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА