Last news in Fakti

14 Октомври, 2011 15:16 1 615 1

Есен е... Време е за зеле

  • зеле
Есен е... Време е за зеле - 1
Архив

С първите проливни и студени дъждове у нас настъпи истинската есен. А какво е тя без киселото зеле?

Учените вече установиха, че и суровите зелеви листа имат безброй полезни свойства за здравето ни.

 

Една чаена чаша накълцано зеле има само 22 калории, а същевременно ти доставя цял куп полезни хранителни вещества.

Най-важното сред тях е сулфорафан – вещество, което увеличава производството на ензими, които се борят срещу свободните радикали и така намаляват риска от развитие на рак.

Киселото зеле е полезно колкото зехтина. То е станало нарицателно като „печена тиква“.

Древните гърци и римляните вярвали, че зелето премахва меланхолията.

Поставянето на зелево листов върху челото може да облекчи главоболието. Зелето е полезно и за гърдите, тъй като намалява риска от рак на гърдата. Жените дори са убедени, че с ядене на зеле могат да увеличат бюста си.

Според гръцката митология зелето се е появило на бял свят от сълзите на Ликург - митичния цар на тракийското племе едони. Той изкоренил лозята и разгонил почитателите на Дионис, заради което бил наказан от боговете със слепота и лудост.

От този мит категорично личи древното присъствие на зелето в европейската кухня.

Античният гръко-римски свят бил силно привързан към прясното зеле, както личи от съчинения на Теофраст, Катон, Плиний Стари и други писатели.

През Възраждането у нас затискането на една каца зеле е било нещо задължително във всяко домакинство, а присъствието на две или три каци в зимника се е смятало за сигурен признак на заможност и икономически просперитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rakinja

    0 0 Отговор
    И за ракиня