25 Септември, 2016 00:02 1 215 0

Шестима кандидати се борят за шефското място в СЗО

  • сзо-
  • генерален директор-
  • кандидати-
  • световна здравна организация-
  • избор

Новият генерален директор ще бъде избран на Общото събрание на здравната организация

Шестима кандидати се борят за шефското място в СЗО - 1
Снимка АП/БТА

Световната здравна организация (СЗО) е с една крачка по-близо до избирането на нов генерален директор. Шестима кандидати бяха предложени за висшия пост.

Правителството на Етиопия е подало кандидатурата на д-р Тедрос Абханом Гебрейесус.
Правителството на Италия е подало кандидатурата на д-р Флавия Бустрео.
Правителството на Франция е представило номинацията на професор Филип Дуст-Блази.
Правителството на Обединеното кралство и Северна Ирландия са внесли кандидатурата на д-р Дейвид Набаро.
Правителството на Пакистан е предложило кандидатурата на д-р Саня Ништар.
Правителството на Унгария е подало кандидатурата на д-р Миклош Сочка.

194-те държави, членуващи в СЗО, имаха възможността да номинират свои кандидати за високия пост в периода 22 април -22 септември.

Шестимата кандидати за поста ще представят своите виждания за бъдещето на организацията и идеи по време на двудневен форум на 1 и 2 ноември. Както при избора на Генерален секретар на ООН и тук кандидатите ще отговарят на въпросите, задавани от представителите на страните членки.

През януари 2017 г. Изпълнителният съвет на СЗО ще изготви списък с максимум 5 кандидати, които ще бъдат интервюирани, за да се сведе изборът до трима. Тези три кандидатури ще бъдат гласувани по време на годишното събрание на организацията през май. Тогава всяка една от страните членки ще може да даде гласа си за нов генерален директор.

Генералният директор се назначава на всеки пет години. Той е главен технически и административен директор на СЗО и контролира работата на организацията в световен мащаб.

Сегашният генерален директор, д-р Маргарет Чан, бе назначена през 2006 г. и ще завърши втория си мандат на 30 юни следващата година.

Новият Генерален директор на СЗО ще встъпи в длъжност на 1 юли 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА