8 Октомври, 2016 04:15 2 734 0

15 см. топка косми в стомаха на "Рапунцел"

  • рапунцел-
  • коса-
  • стомах-
  • операция-
  • синдром на рапунцел-
  • сащ-
  • топла косми

Американка ядяла косата си в продължение на години

"Рапунцел, Рапунцел, спусни си косата...". Всички знаем тази емблематична фраза от приказката на Братя Грим за красавицата, затворена в кула без брата, която трябвало да провесва дългата си плитка от прозореца, за да може вещицата да се качи.

Но в реалния живот, тази приказка се е превърнала в кошмар за една 38-годишна жена от САЩ, която имала гигантска 15 сантиметрова топка косми в стомаха си, съобщава Би Би Си.

Причината за разминаването между приказката и реалността е в това, че Рапунцел никога не е яла косата си.

Американката е един от малкото документирани случаи на "синдрома на Рапунцел", при който хората скубят и ядат собствената си коса. Техните, някога красиви букли, се натрупват в храносмилателната система, а това може да има ужасяващи последици.

Жената, чието име не се споменава, внезапно развила тежки симптоми на запек и повръщане. В същото време, стомахът й се издул като балон. Тя спряла да се храни, вследствие, на което изгубила значителна част от теглото си и била приета в болница.

Лекарите от болницата в Аризона, където била настанена пациентката, първоначално решили, че тя има анемия. Но когато направили коремна операция, открили в стомаха ѝ топка гъсто сплетени косми с размери 10х15 см., а след като я извадили, в тънките черва открили още една с размери 4х3 см.

Операцията и отстраняването на косата са преминали успешно и сега жената е на строга диета с високо съдържание на протеини, за да може организмът ѝ да се възстанови.

Има само 88 докладвани случая на синдрома на Рапунцел.

В някои от тях космите са пълзели като змии през цялата храносмилателна система от стомаха до дебелите черва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА