Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 07:45 1 666 1

С биотехнологии срещу рака

  • биотехнологии-
  • рака

Милиони пациенти по света се надяват, че фармацевтичните концерни ще разработят медикаменти срещу рака, болестта на Алцхаймер или други заболявания, пише ДПА. Пазарът на лекарства се разраства все повече, тъй като хората в развиващите се страни получават по-добър достъп до медицинско обслужване, а на пазарите в развитите индустриални държави се появяват все повече скъпо струващи медикаменти.

Поради това, че непрекъснато се задълбочават изследванията на различни болести, които се разделят на все по-малки групи, за производителите става все по-трудно да предлагат лекарства, които да им носят огромни печалби. Но що се отнася до рака и болестта на Алцхаймер, експертите виждат огромен потенциал за продажби за производителите и надежда за терапия за пациентите.

През миналата година от Съюза на изследващите производители на лекарства (vfa) са правени проучвания на бранша, които показват, че в момента се правят над 300 разработки, които биха могли да бъдат разрешени и пуснати в употреба до 2019 г.

При повече от една трета от тях става въпрос за терапия на рака. Това от една страна е свързано с опасността, която той представлява за живота на хората, но и с броя на заболяванията. Според статистиката на института Роберт Кох, годишно в Германия се регистрират около 500 000 нови случаи на болестта и тя отнема живота на близо 230 000 души. От друга страна индустрията днес печели от фундаменталните изследвания, които започнаха в края на 80-те години на миналия век.

В момента вече има доста медикаменти, а и шансовете за оцеляване са се повишили. Нова надежда дава така наречената имуноонкология, която използва съпротивителните сили на организма в борбата срещу рака.

Прави се много и в областта на възпалителните и автоимунните болести. Между тях са множествената склероза и ставният ревматизъм, астмата и възпалителните чревни заболявания. Освен това се разработват и нови антибиотици, за да може да се води борба с бактериите въпреки все по-голямата им устойчивост. Към тях се прибавят и ваксините: по информация на vfa в момента се тестват научно 72 нови ваксини срещу 26 различни болести. “От една страна, болести, на които преди не се обръщаше особено внимание, като Ебола, Зика или Денге сега придобиват все по-голямо значение. От друга, техническият прогрес прави възможно разработването на ваксини, които в миналото бяха невъзможни“, отбелязва Зигфрид Тром, ръководител на развойния отдел на Съюза на изследващите производители на лекарства vfa.

Според Зигфрид Бялоян, експерт по фармацевтика в консултантската компания Ernst & Young (EY), най-голям шанс за реализация на пазара имат имуноонкологичните препарати. „Те могат да се доближат до продажбите на най-успешните медикаменти“, казва той. Чрез напредващата категоризация на раковите заболявания, отделните пациентски групи стават по-малки, но запазват размера си като цяло поради големия брой заболявания. Така например германската фирма Merck от Дармщат иска още тази година съвместно с американския концерн Pfizer да подаде заявление за регистрация на продукта Avelumab. „С този медикамент Merck би могла да има голям успех“, прогнозира Бялоян, „това би била голяма крачка напред и за двете компании“.

Изследователите спешно работят върху медикаменти, с които биха могли да овладеят болестта на Алцхаймер, особено като се има пред вид все по-застаряващото население и по-големия брой пациенти. В миналото много фармацевтични компании не успяха да се справят с тази болест на деменцията, сега отново има редица нови опити. „Болестта на Алцхаймер е следващата голяма тема в разработките на фармацевтичните компании“, пояснява Бялоян. В сравнение с онкологията обаче тук фундаменталните изследвания са по-комплексни, човешкият мозък е по-труден за изследване. Засега разполагаме само с медикаменти, които забавят процеса на болестта. Все още не е открито средство, което да я спре напълно.

Напредва и приложението на биотехнологичните, тоест на произведените в жива клетка, а не по химичен път лекарства. По изчисления на консултантската компания IMS Health през миналата година в световен мащаб пазарният им дял е възлизал на 21%, до 2020 г. според тези изчисления той може да нарасне до 28%. Щефан Рин, управител в Boehringer Ingelheim предполага, че оборотът в този сегмент в средносрочен аспект ще достигне 50%. Фармацевтичната компания разширява производството си на биотехнологични продукти. Наскоро тя инвестира 500 милиона евро във фабриката си във Виена и продължава да строи в Шанхай. Boehringer например е производител на биотехнологичното лекарство Praxbind, което се прилага като противодействащо на лекарството за съсирване на кръвта Pradaxa.

По-нататъшен тласък на биофармацевтичните терапии специалистът очаква от новата CRISPR-система. Методът е открит наскоро и се смята за революционен в генната техника. Чрез тази технология могат бързо и прецизно да бъдат изрязани и променени парченца ДНК. Изследователите се надяват така да намерят решения в борбата с наследствените болести. Критиците на метода обаче се съмняват в етичността на подобна намеса в човешкото ДНК. Експертите предполагат, че ще минат години, преди този вид терапия да бъде разрешен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.