Last news in Fakti

10 Ноември, 2016 04:30 8 240 9

Инсулт покосява 27-годишни у нас

  • инсулт-
  • покосява-
  • 27-годишни

Тревожна тенденция се наблюдава у нас към „подмладяване“ на инсултите. Възрастта на засегнатите пациенти намалява все повече, а един от примерите за това е 27-годишно момче, което е било прието с инсулт във Втора неврологична клиника миналата година. С такава диагноза са били лекувани и двама млади мъже на около 30 години. Причината при тях е била злоупотреба с наркотици.

Инсултите са най-честата причина за смърт и страната ни е на първо място в Европа по този показател. Това обяснява проф. д-р Силва Андонова, ръководител на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“, цитирана от „Дарик“. По думите й при 80% от случаите става дума за исхемични инсулти, а в останалата част – за кръвоизливи, които също водят до смъртност. Употребата на дрога също допринася за неврологични проблеми. Други рискови фактори са диабет, хипертония, висок холестерол, някои лекарства и др.

Характерни за острите инсулти са внезапна проява на неврологична симптоматика; слабост на ръка, крак; изкривяване на лицето; загуба или промяна на говора. От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница, посочва още проф. Андонова.

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    1 0 Отговор
    Това е благодарение на щастливия живот който живеят младите у нас осигурен им от любимите политици!Причината е основно стреса на който сме подложени за да изкараме една кора хляб да си нахраним семействата!Дано онези горе горят в ада заради това,че окрадоха младоста и , щастието на няколко поколения!

    Коментиран от #2

  • 2 Иван Господинов

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Джими":

    Ай стига сте се оплаквали бе мрънкачи. Политиците го накарали да си купи дрога и да се боде или шмърка. По цял свят наркоманите са едни и същи. Дори в държавите в които си мечтаете да ходите са същите - и там мрат по същият начин.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 гост 12

    0 0 Отговор
    От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница, посочва още проф. Андонова.
    Да и кажа на г-жа професорката, че на 112 те разпитват 12- 15 мин. после ти викат добре ще ви прехвърлим, говорете и те прехвърлат, може би на бърза помощ, където повтаряш всичко наново и след 20 - 25 мин. сигналът ти е приет ако имаш късмет. На едни приятели баща им си умря от инсулт след като 1 час се пазарили с бърза помощ от където отказали да дойдат , с мотивът тоя се напил. От там след колко време идва линейката и кога преглеждат пациента _ имайте предвид, че говоря за София, за провинцията 2 часа.....
    Лекарите, които оказват помощ на пациентите били бити. Е кои ще бие докторът дето помага на роднината ти? Огромна част са пълни търгаши и некъдърници. Заплашват те, крещят на пациентите, като се оплачеш в РЗОС от там ти викат знаем, знаем ние много сигнали имаме...
  • 4 Ким Чен Ун

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Господинов":

    Абе господин Господинов,знаеш ли колко свестни младежи умряха,които не употребяват наркотици.Да има и такива които взимат няма спор.И хората не мрънкат,а казват истината.На тебе ако ти е добре тук или си от тея дето крадат или си от другият вид които са нещастни и плюят само чрез клавиатурата само и само да са в опозиция.Кое му е добре тука в тая мизерна държава.Добре е за лапачите,може би ти един от тях.Да политиците вкарват дрогата ако не знаеш.Опа май и ти си един от тях.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 doktora

    0 0 Отговор
    а лекарите с какъв замах лекуват....
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Пра-дядо ми почина на 94г. Пушеше кълцан тютюн и една бъчва ракия не му стигаше,както и вино. Почина в съня си.Дядо ми почина на 82г. -инсулт. Баща ми почина на 76г. -инсулт. И така като се замисля и започвам да се плаша.
  • 8 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор
    АЙДЕ СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ ХОРАТА
    НА КОЙ КАКВОТО МУ Е ПИСАНО
    ИЛИ ОТРЕДЕНО ОТ СЪДБАТА ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 9 И те така те

    0 0 Отговор
    Ми инсулт , като пият по шише ракия на сядане. Аз съм на 43 и се плаша ,като гледам днешните млади хора/20-30 годишни/ , колко много алкохол пият и колко много нездравословна храна поглъщат. Прави ми впечатление,че основното забавление на дешните млади е яденето и пиенето- ама мъжката по 12-15 часови маратони. Не е нормално млад човек ,да мисли само за плюскане и пиене. Даже като гледам и секса за изоставили,за сметка на люскането. Тва е извратено. Аз на 25 мислех само за секс и алкохол не ме вълнуваше.