21 Ноември, 2016 16:39 1 218 0

Колко опасни могат да бъдат лавините

С приближаването на зимния сезон, отново ще ви напомним за силата на природните стихии и това, че никога не трябва да ги подценяваме. В последните няколко години се изговориха голямо количество глупости относно лавините и техните причини, но опасноста е реална и за предизвикването ѝ трябва само леко невнимание, както ще видим в това видео от миналия сезон.

Има няколко основни принципа, които могат да ни подскажат за повишена лавинна опасност, като за някои от тях, дори не трябва да сме достигнали планината.

Първият и основен е новият снеговалеж. Натрупването на нова снежна покривка прибавя нова тежест върху склоновете и ако температурите са високи - от -5 до 0 имаме налице лавинна опасност. В този случай е препоръчително да се изчака 1-2 дни докато пистите бъдат обработени и снегът извън тях се слегне и се свърже с останалата снежна покривка.

Вторият и също толкова опасен е сугращицата. Тя формира слой, който буквално играе ролята на лагер между другите слоеве и при най-малкия натиск, тонове сняг могат да тръгнат да търсят своя път по склоновете.

Третият е голямата температурна разлика, която имаме в нашите географски ширини. Основните снеговалежи тук идват от атлантически циклони, които носят със себе си и средиземноморски въздух, който преди снеговалеж, топи в малка или голяма част снежната покривка. При започване на валежа, температурите намаляват и това кара този прясно стопен слой да се заледи. Така той се превръща в ледена пързалка и при наличието на нов сняг върху него, трябва само лек натиск и лавината е активирана.

Тези правила важат основно за терените извън пистите, които стават все по-апетитни за мнозина. Там обаче е нужна екипировка, която включва сгъваема лопата и сонда - дълга 4 и повече метра пръчка, с която при нужда да търсим заровен човек. Наложително е и използването на "пипс" - уред за локация, чрез който да търсите и да бъдете намиран. Много производители предлагат и раници с въздушни възглавници, които имат за цел да "изплувате" при евентуален инцидент, защото лавините много наподобяват водата. За използването им има редица курсове за лавинна безопасност, които бързо могат да ви научат на базови знания. В огромните планини човешкият живот е нещо много крехко и подценяването е абсолютно ненужно.

Тук можем да се обърнем и към всички колеги, които пишат истории за "търсачи на адреналин, които бутат лавини" и да ги уверим, че такива хора не съществуват по нашите ширини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА