Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 15:12 1 708 0

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

  • лекарствата-
  • високо кръвно-
  • безплатни
Лекарствата за високо кръвно стават безплатни - 1

От 1 януари 2017 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония – високо кръвно налягане. Тя ще поема и лекарствата за лечение на заболяването, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева

От Министерството на здравеопазването твърдят, че въвеждането на пръстовия идентификатор значително е ограничил финансовите разхищения и благодарение на това е възможно НЗОК да поеме лечението на хипертониците.

Идеята беше заложена в плановете на здравния министър в оставка Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че НЗОК не може да си го позволи, припомниха от здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА