Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 05:44 3 235 1

7 книги, вдъхновили тазгодишните "Оскар"-и

  • оскари-
  • награди-
  • филми-
  • литература-
  • вдъхновение-
  • награди оскар-
  • адаптация

За пореден път литературата се оказва най-доброто вдъхновение за филмовите режисьори

7 книги, вдъхновили тазгодишните "Оскар"-и - 1
Снимка АП/БТА

На тазгодишните награди Оскар зрителите ще видят голямо разнообразие от филмови жанрове. Те обаче, може да се изненадат като научат, че много от заглавията, спрягани за победители в някоя от категориите на 89-тата церемония по връчване на филмовите награди, са вдъхновени от книги.

Филми като "Скрити числа" (Hidden Figures) и "Огради" (Fences) са адаптации на книги и дори споделят заглавията им. Други, като "Нощните животни" (Nocturnal Animals), също имат досег с литературата, като сюжетът им малко или повече се основава на сюжета на книги.

Вижте 7-те филма, събрани от екипа на изданието "Бизнес Инсайдър", чиито сюжет в някаква степен е почерпил вдъхновение от книгите.

1. „Скрити числа: Американската мечта и неразказаната история на чернокожите жени математици, които помогнаха за постигането на победа в космическата надпревара“ на Марго Лий Шетърли

Историята е написана в сътрудничество с Алисън Шрьодер по книгата на Марго Лий Шетърли, която е още една истинска неразказана история, която заслужава да бъде чута. Книгата, както и филмът, разказва историята на три дами с афроамерикански произход, които работят в НАСА. Наричани „хора — компютри”, те са помагали в изчисленията, който ще позволят на Джон Глен да бъде изпратен в орбита около Земята и ще гарантират успешното му завръщане у дома.

Номинации: Най-добър филм, най-добра поддържаща женска роля и най-добър адаптиран сценарий

2. „Огради“ на Огъст Уилсън

Драмата, режисирана от Дензъл Уошингтън, разказва за едно обикновено афроамериканско семейство от Питсбърг, което се бори с трудностите в живота. Емоционална пиеса на Огъст Уилсън вече спечели наградата Тони, както и наградата Пулицър, а адаптацията ѝ за големия екран вече има четири номинации за Оскар.

Номинации: Най-добър актьор, най-добър филм, най-добра поддържаща женска роля и най-добър адаптиран сценарий

3. „Истории на твоя живот и прочее“ на Тед Чан

Мнозина смятат, че "Истории за живота и прочее" на Тед Чан задълбава дълбоко в основните теми на филма, така че ако прочетете разказа, може би ще разберете по-добре филма.

Номинации: Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добър монтаж, най-добър звуков монтаж, най-добър дизайн на продукция, и най-добър звук

4. "Дългият път към дома: Мемоари" от Сару Брайърли

Никога не подценявайте силата на технологиите. Сару Брайърли се изгубва във влак в Индия, когато е само на пет години, а години по-късно се сбогува със семейството си, намирайки пътя към вкъщи чрез Google Earth. Сега можете да гледате Дев Пател, Никол Кидман и Руни Мара как преразказват тази завладяваща история в "Лион".

Номинации: Най-добър филм, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра поддържаща женска роля, най-добър оригинален саундтрак, най-добър адаптиран сценарий и най-добра кинематография

5. „Флорънс Фостър Дженкинс: Животът на най-лошата оперна певица в света" от Дарил Бълок

Въпреки че е смятана за най-лошата оперна певица в света, Флорънс Фостър Дженкинс и непоколебимата ѝ страст към музиката я приземяват на сцената на прочутата Карнеги Хол в Ню Йорк. Ако искате да научите повече за Фостър Дженкинс, която във филма е изиграна от Мерил Стрийп, трябва да прочетете книгата.

Номинации: Най-добра актриса, най-добър дизайн на костюми

6. "Тони и Сюзън" от Остин Райт

Между мрачния сценарий и хладната актьорска игра на Ейми Адамс и Джейк Гиленхал, "Нощни животни" на режисьора Том Форд е една увлекателна и ужасяваща история, вдъхновена от романа „Тони и Сюзън“ на Остин Райт от 1993 г.

Номинации: Най-добър актьор в поддържаща роля

7. "Убежденията на Дезмънд Дос: "Дезмънд Дос убеждения: Историята на един нетипичен герой" от Франсис М. Дос

"Hacksaw Ridge" е една нетрадиционна история за войната, режисирана от Мел Гибсън, която разказва за Дезмънд Дос, медик, който спасява 75 души по време на Втората световна война в битката на Окинава. Биографичният роман, написан от втората съпруга на Дос, е чудесен начин да научите повече за Дос и неговите постижения.

Номинации: Най-добър филм, най-добър актьор, най-добър режисьор, най-добър монтаж, най-добър звуков монтаж


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    1 0 Отговор
    Към посочениете от "Бизнес Инсайдър", можете да добавите и „Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, по разказ на Георги Господинов :)