Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 01:45 1 027 0

10 пъти плодове и зеленчуци дневно

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • диета-
  • рак
10 пъти плодове и зеленчуци дневно - 1
Снимка: Shutterstock.com

Ако искате да се погрижите за здравето си, е по-добре да консумирате 10 порции плодове и зеленчуци дневно, вместо препоръчителните пет, смятат британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Според специалистите всекидневната консумация на 10 порции плодове и зеленчуци още по-съществено допринася за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, рак и преждевременна смърт. И докато от препоръчителните пет порции дневно също има полза, най-благоприятен ефект хората могат да извлекат, ако удвоят количеството.

За целите на изследването, публикувано в сп. "International Journal of Epidemiology", специалисти от лондонския Импириъл колидж са анализирали резултатите от 95 проучвания, посветени на консумацията на плодове и зеленчуци.

На базата на направения анализ и приемайки, че една порция се равнява на 80 грама, изследователите изтъкват, че най-голяма полза може да се извлече от консумацията на 800 грама плодове и зеленчуци дневно.

Специалистите отбелязват, че и от по-малкия брой порции има полза - например всекидневният прием на 2,5 порции е свързан с 16 процента по-нисък риск от сърдечносъдови болести, 4 процента по-нисък риск от рак и 15 процента по-нисък риск от преждевременна смърт.

За сравнение - консумацията на 10 порции плодове и зеленчуци на ден е свързана с 24 процента по-нисък риск от сърдечносъдови болести, 33 процента по-нисък риск от инсулт, 13 процента по-нисък риск от рак и 31 процента по-нисък риск от преждевременна смърт.

Авторите на проучването отчитат, че ако всеки човек на планетата консумира по 10 порции плодове и зеленчуци на ден, по света могат да бъдат избегнати 7,8 милиона случая на преждевременна смърт.

Изследователският екип е установил също, че ябълките и крушите, цитрусовите плодове, салатите и зелените листни зеленчуци като спанак, маруля и цикория, и кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, инсулт и преждевременна смърт.

Рискът от рак може да се понижи чрез консумация на зелени зеленчуци като спанак и зелен фасул, жълти зеленчуци като чушки и моркови, и кръстоцветни зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА