6 Март, 2017 14:14 5 502 0

Замърсяването на околната среда убива 1,7 млн. деца годишно

  • замърсяване-
  • деца-
  • сзо-
  • детска смъртност-
  • здраве

Световната здравна организация описва опасностите, на които са изложени децата

Замърсяването на околната среда убива 1,7 млн. деца годишно - 1
Снимка: shutterstock

Повече от 1 на всеки 4 смъртни случаи при деца под 5-годишна възраст се дължи на нездравословната или замърсена околна среда. Това сочат последните данни, събрани от Световната здравна организация и събрани в два нови доклада.

Всяка година, замърсяването на околната среда — включително мръсна вода и въздух, пасивното пушене или липсата на добра хигиена — може да доведе до фатални случаи на диария, малария и пневмония и да причини смъртта на около 1,7 милиона деца, твърди СЗО в последните си два доклада.

"Замърсената среда е смъртоносна, особено за малките деца. Техните развиващи се органи, имунна система, по-малки тела и въздушни пътища, ги правят особено уязвими за мръсния въздух и вода", каза генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

Първият доклад, озаглавен „Да наследим на един устойчив свят: Атлас на детското здраве и околната среда", показва, че повечето най-чести причини за смърт сред деца на възраст от 1 месец до 5 години са предотвратими, ако се полагат усилия и се въвеждат мерки за намаляване на рисковете от замърсяване на околната среда.

Децата в домакинствата, които нямат достъп до чиста вода и не разполагат с канализация, или онези, които се отопляват и готвят на въглища или животински тор, са изложени на по-голям риск от заболявания като диария и пневмония или дори повишен риск от хронични респираторни заболявания, като астма.

Излагането на замърсен въздуха, може да доведе и до голям риск от сърдечно-съдови заболявания и рак.

С изменението на климата и покачването на температурите и нивата на въглероден диоксид, благоприятстващи нарастването на прахови частици във въздуха, се повишава рискът от астма при децата. В световен мащаб, 11-14% от децата на възраст над 5 години в момента страдат от това респираторно заболяване, като при 44% от тях това е свързано с околната среда.

Малките момчета и момичета са изложени на вредни химикали от храната, водата, въздуха и продуктите около тях.

Инвестициите в премахването на рисковете за здравето от околната среда, като подобряване на качеството на водата или използването на по-чисти горива, биха помогнали значително за превенцията на детската смъртност и за подобряването на тяхното здраве, категорични са от СЗО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА