24 Март, 2017 00:02 1 196 1

Спортувайте за здрави кости

  • спорт-
  • кости-
  • костна маса-
  • физически упражнения-
  • вдигане на тежести

Физическата активност е от съществено значение за здравината на  костите

Спортувайте за здрави кости - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на учени от университета на Британска Колумбия навежда на мисълта, че физическата активност има значим ефект върху костната маса в тийнейджърските години, съобщи ЮПИ.

То обхванало 309 момчета и момичета в тийнейджърска възраст. Резултатите показали, че извършвалите умерени или интензивни физически упражнения участници са с по-голяма костна маса в зони, които допринасят за по-голямата здравина на костите. У водилите заседнал начин на живот подобна закономерност не била наблюдавана.

Учените анализирали резултатите от 37 предишни изследвания и заключили, че физическата активност, свързана с вдигане на тежести, е по-ефикасна за увеличаване здравината на костите в сравнение с физическите упражнения, които не включват вдигане на тежести.

Тийнейджърите, които извършват по-усилени физически упражнения, свързани с вдигане на тежести, извличат най-голяма полза, що се отнася до здравината на костите. В бъдеще специалистите предвиждат да определят оптималния баланс между интензивната физическа активност на тийнейджърите и темповете на растеж на костите.

"Получените резултати потвърждават, че физическата активност е с ключово значение за здравия скелет - заяви Хедър Маккей от екипа. - Важно е децата и тийнейджърите да се отдалечат от компютърните и телевизионните екрани, да станат от канапето и да се движат."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ртйуутк

    2 0 Отговор
    установили че спорта помага
    сега ако може да се провери
    по добре е да си богат или беден?
    здрав или болен
    красив или грозен
    има теми за проучване