Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 12:48 1 226 0

От 10 чернодробно трансплантирани деца половината са починали

  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • памела

Болница „Лозенец“ не отговаря на критериите за извършване на тези операции, алармират от Българския пациентски форум

Десет детски чернодробни трансплантации са извършени за периода 2008-2011 г. В болница „Лозенец“. Един месец след операциите им са починали пет деца, а други две са пренасочени за лечение в чужбина, съобщиха на пресконференция в понеделник от Българския пациентски форум.

Черната статистика определя 70% неуспеваемост на подобен вид трансплантации у нас. За сравнение в лицензираните медицински центрове от Европейския съюз успеваемостта е 98%, а петгодишната преживяемост след интервенцията е 90%, докато у нас тя е 50%.

Многото смъртни случаи и сигналите от опечалени родители са провокирали организацията да информира Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е извършила проверка на бившата правителствена болница. Инспекциите са доказали, че болница „Лозенец" няма право да извършва трансплантации.

"Правителствена болница във вида и стандарта си не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации, не само на деца, но и на възрастни", обяви д-р Стойчо Кацаров oт Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той посочи и редица критерии, на които не отговаря лечебното заведение. Основните сред тях са свързани със стандарта за трансплантация на органи, тъкани и клетки, който болница „Лозенец" не покрива. В заведението липсват клиники и отделения трето ниво по компетентност по стандарта; клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия; клиника по детска хирургия; имунологична и вирусологична лаборатория. Не е изпълнено и изискването за наличие на минимум шестима лекари специалисти по урология.

От Пациентския форум съобщиха, че удостоверението на болница „Лозенец" за извършване на трансплантации е издадено от Изпълнителна агенция по трансплантации през декември 2010 г. в периода, в който ИАТ беше оглавявана от Теодора Джалева - лекар от правителствена болница. Тя беше уволнена след серия от скандали във връзка с трансплантациите, едното от които беше именно прокарване на интересите на болница „Лозенец". Излиза, че Джалева е издала удостоверение на собствената си болница, коментира д-р Кацаров.

От организацията поставиха и няколко основни искания след оповестяването на данните за лечебното заведение. На първо място те настояват за намесата на премиера Бойко Борисов, който да отстрани директора на болницата Любомир Спасов, докато се извърши цялостна проверка. Да се разследват виновните длъжностни лица, по чиято вина е издадено разрешението за извършване на трансплантации, а даденото й да се отнеме, настояват още от форума.

От там са на мнение, че най-разумното решение за децата, чакащи за трансплантации, е да бъдат пренасочвани за лечение в чужбина, въпреки че това ще струва сериозни средства на държавата. Всички ние заплащаме тези трансплантации, но пет деца платиха с живота си, коментираха в тази връзка от организацията. За смъртните случаи в болница „Лозенец" ще бъде сигнализирана прокуратурата.

Стана още ясно и че в момента срещу болницата вече има заведени две дела отродителите, загубили децата си. Като цяло обаче семействата с такава тежка загуба нямат сили да търсят справедливост по съдебен път, коментираха от форума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА