Last news in Fakti

18 Май, 2017 18:02 5 848 5

Няма такова чудо "здрав и дебел"

  • дебел-
  • наднормено тегло-
  • колограми-
  • мит-
  • здраве-
  • рискове-
  • здрав и дебел-
  • излишни килограми

Ново изследване разбива ширещия се мит за излишните килограми

Няма такова чудо "здрав и дебел" - 1
Снимка: shutterstock

Схващането, че хората могат да бъдат дебели и същевременно медицински здрави, е напълно погрешно, обявиха експерти по време на Европейския конгрес по затлъстяване, който се провежда в Португалия, съобщава Би Би Си.

Според специалистите хората с наднормено тегло, при които няма видими индикации за сърдечно-съдови заболявания, диабет или високи нива на холестерол, в никакъв случай не са защитени от проблеми със сдравено на по-късен етап от живота им. Твърдението им е в пълно противоречие с предишни изследвания и разбива на пух и прах ширещия се сред обществеността мит, че можем да сме дебели и здрави.

Около изразът "дебел, но здрав" се върти примамливата теория, че дори да сте с наднормено тегло, ако всички други метаболитни фактори (кръвно налягане и кръвна захар) са в норма, то тлъстинките не ви пречат. Или иначе казано, ако имат „правилните гени“, дебелите хора не са изложени на риск.

В своето проучване изследователите от Бирмингамския университет анализират данни, събрани от 3,5 милиони британски пациенти в периода между 1995 и 2015 г., за да проверят достоверността на тозва твърдение.

Те проследили как се променя здравословното състояние на хора, страдащи от затлъстяване в началото на проучването (с индекс на телесната маса мад 30), при които нямало данни за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет към онзи момент.

Излишното тегло, само по себе си, е предпоставка за повишен риск от заболявания като сърдечна недостатъчност или инфаркт, коментира Майк Наптън от Британската кардиологична асоциация.

За 20-те години, през които се превеждало изследването, учените установили, че дебелите хора, описани като "метаболитно здрави", са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, инфакрт и сърдечна недостатъчност в сравнение с хората с нормално тегло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очо

    16 12 Отговор
    Аз съм 150 кила и съм висок 1,96...на 46 лазарника съм и досега нямам никакви здравословни проблеми. Кръвно-мръвно-холестерол или пък захар--всичко е тип-топ. Два пъти съм влизал в болница-първият когато ме удари трактор и набих тракториста та го возих в бърза помощ и втория когато жената роди синовете...Та тия учени и доктори да си гледат работата..Всеки ден свинско със винце през деня-а вечер можем и до кило ракия да стигнем,ама мезето трябва да е яко--мръвчица и малко кювтета за гарнитура. Па нека ми е зле....Тате пиеше и ядеше два пъти повече от мен и доживя до 78 години...А за тия учени да одят у лево.
  • 2 Киро

    12 5 Отговор
    Бай Ганьо, не си влизал в болница защото имаш ниска здравна култура, да идеш да провериш положението си, най-малко.

    А че си 150 кила прасе, което ежедневно се налива с алкохол и гризе сланини, изобщо не е за хвалба, повярвай ми!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 вдъхновен

    5 0 Отговор
    тая на снимката има цицки и отзад!
  • 5 Кочо

    1 1 Отговор
    Очо, глей как ти завиждат мамулите брато...

    Немат дупе да набият когото и да е, като ги псуваш гледат у земята с наведени глави и мълчат, немат кинти да пият хубава ракия, Хайнекенчета или текила, жулят шльокавицата и мрат от нея на по 35 години, немат кинти за яки пържоли 46-ти номер, немат кинти за кифтета и салати, кльопат кучешка радост, кайма от 3 лв., или квото баба им е турила у хладилника !

    :-))