Last news in Fakti

20 Май, 2017 14:02 1 749 2

Дебелите служители по-често излизат в болничен отпуск

  • дебели-
  • слаби-
  • наднормено тегло-
  • отпуск-
  • боледуват-
  • болничен-
  • проучване-
  • болничен отпуск-
  • риск

Колегите с наднормено тегло боледуват по-често от онези, които нямат проблем с килограмите, сочи ново проучване

Дебелите служители по-често излизат в болничен отпуск - 1
Снимка: shutterstock

Служителите, които страдат от затлъстяване и имат наднормено тегло, много по-често излизат в отпуск по болест, в сравнение с техните слаби колеги. Това сочат резултатите от ново проучване.

Според изследването, проведено от група испански учени, персоналът, чието тегло е извън нормата, но в същото време е класифициран като "метаболитно здрав", има с 37% по-голяма вероятност да се нуждае от отпуск по болест.

Този процент нараства до 71%, когато не само килограмите, но и метаболитните показатели, включително кръвно налягане и ниво на кръвната захар, са извън нормата.

Д-р Мигел-Ангел Санчес-Чапаро от университета в Малага казва, че данните от неговото изследване са още едно неоспоримо доказателство за "разпростиращите се последици от затлъстяването".

Испанските учени сравнили здравословното състояние и броя на подписаните болни дни на 174 000 служители, участвали в проучването им, наречено ICARIA.

Целта била да се анализират всички сърдечно-съдови рискови фактори и тяхното въздействие върху отсъствието от работа по болест сред работещото население на Испания.

"Като цяло, работоспособното население трябва да е младо и здраво, но открихме, че броят на рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдови заболяване, е изключително висок именно сред работещите испанци.
Здравословното състояние на повечето от тях е застрашено от фактори като тютюнопушене, хипертония или дислипидемия“, обяснява д-р Санчес-Чапаро.

"Установихме, че около шест процента от работниците в страната са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, т.е. вероятността да се сблъскат с фатален сърдечно-съдов проблем, през следващите десет години, е 5% или по-голяма и те често излизат в отпуск по болест", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебелян

    4 0 Отговор
    То затова най-дебелия служител в държавата не ходи изобщо на работа !
  • 2 полицай пенсионер

    0 0 Отговор
    Те как няма да излизат в отпуск по болест като не им остава време да надникнак какво вършат подчиненити им от ядене и пиене и нерегламентирани срещи и сделки .