Last news in Fakti

17 Юли, 2017 04:28 6 950 6

Биертан - градчето, в което има само един развод за цели 300 години

  • биертан-
  • разводи-
  • църква-
  • брачен затвор-
  • румъния-
  • трансилвания

Брачен затвор за двойки от Трансилвания

Живописният Биертан е село в централната част на Румъния. То е едно от най-важните саксонски селища с укрепени църкви в Трансилвания, които са обекти на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1993 г.
Биертан е сякаш замръзнал в миналото. Пътуващите с коне каруци все още са част от ежедневието, а местните жители се събират на селищните площади, за да търгуват със стоките си. В сърцето на селото, на върха на висок хълм, се извисява църква от 15-ти век.
Вътре в църквата, по протежението на една от крепостните ѝ стени, е разположена малка сграда с вътрешна стая, малко по-голяма от килер. В продължение на 300 години семейните двойките, чиито бракове са били пред провал, са се оказвали тук, затворени, в някой случаи в продължение на шест седмици, от местния епископ с надеждата, че ще изгладят проблемите си и ще предотвратят развода.


Лутеранството, религията на трансилванските саксонци, управлявала повечето аспекти от живота на хората и въпреки че разводът бил разрешен при определени обстоятелства - като прелюбодеянието - се предпочитало двойките да запазят своя съюз. Затова в миналото мъж и жена, които искали развод, трябвало да посетят епископа, който ги пращал в така наречения “брачен затвор”. Така се разбирало дали различията между двамата съпрузи можели да се преодолеят и да се избегне раздялата.
"Брачният затвор се е явявал като вид инструмент за запазването на обществото в реда на старите християнски канони", обясни Улф Зиглер, настоящият епископ на малкото градче.


Зиглер отбелязва, че в миналото жените и децата са били силно зависими от мъжете и е било за предпочитане семейството да остане заедно. Според законите в градчето, ако мъж се разведе веднъж, то той е длъжен да даде половината от имането си на жената. Ако обаче се разведе втори път - втората съпруга няма право да получи нищо.
Благодарение на храма, и по-точно на неговата пристройка, за периода от 300 години в Биертан има само един развод. Може би не е толкова изненадващо обаче, че причината, поради която жителите на Биертан са избягвали раздялата, е била далеч по-прагматична. "Причината повечето двойки да останат заедно вероятно не е била любов, а по-скоро необходимостта да излязат от тясната стаичка, за да продължат живота си", кавза Зиглер."Шест седмици са много дълъг период на отсъствие, след който осигуряването на прехраната за цяла година напред става изключително трудно”.
В момента, разбира се, малкото оскъдно обзаведено помещение е превърнато в музей, но някои от жителите на Биертан вярват, че дори и в наши дни този "семеен карцер" може да послужи за пример на модерните двойки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    19 6 Отговор
    Ние българите нямаме толкова изпипано старинно село, в западна Европа е имало такива още през 15 век, а това говори много за хората по онова време
  • 2 бай Пешо

    12 12 Отговор
    Абе дон Тони ти толкова ли прост или се преструваш само.Тия в Западна Европа не са имали 500 години турско робство като нас бе михлюзин.В България по селата са вилнели башибозуци и всякъкви други отрепки и са тормозели населението ,ти кога за последно си ходил в Копривщица,Карлово,Котел,Мелник и т.н. възрожденски и богати градове по това време а.Аз мисля ,че с нищо не отстъпват по подреденост и красота даже на против на мен лично по ми харесват с топлината си и уюта си от тези сиви студени и мрачни сревновековни сгради плод на западните народи.И моля те чети книги преди да правиш такива умопомрачителни изказвания и сравнения спрямо нашата архитектура и тяхната, които по смисъл и изпълнение нямат абсолютно нищо общо.

    Коментиран от #3

  • 3 Браво Айнщайн

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "бай Пешо":

    Румъния според теб не е била под турско раобство, така ли? Това в коя от твоите книги го прочете?

    Коментиран от #6

  • 4 Bogo

    6 3 Отговор
    Lele otivam tam che s jena mi nsh ne se razbirame
  • 5 Чорба от греховете на отец Никодим

    13 2 Отговор
    Не можахте ли още по-малък да направите шрифта, да го четем с лупа...
  • 6 guest1913

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво Айнщайн":

    Румъния( Влахия) не е била под турско робство.
    Влахия е било васално княжество на Османската империя и там турци не е имало.
    Разбира се, някои части от територията на днешна Румъния са били под османска власт, като Трансилвания например, но турците не са стояли там 500г( с изключение на БЪЛГАРСКАТА Северна Добруджа).
    Ок?