Last news in Fakti

25 Юли, 2017 16:07 1 996 4

Намериха вода на Луната

  • луната-
  • вода-
  • вода на луната-
  • "браун"-
  • университет-
  • космос-
  • земя

Луната може да съдържа огромни количества вода под повърхността си. Това се посочва в проучване на университета „Браун“.

Учените от американския частен университет от Бръшляновата лига проведоха редица обширни изследвания на наличните сателитни данни. Според тях спътникът на Земята съдържа големи количества вода във вулканичните отлагания на повърхността си, което предполага за още по-големи количества, намиращи се под повърхността.

В близкото минало учените бяха на мнението, че вътрешността на Луната е до голяма степен безводна. През 2008 г. обаче изследователи откриха следи от вода във вулканичните камъни, извлечени по време на мисиите на Аполо, проведени през 70-те години на миналия ХХ век.

„Фактът, че почти всички от вулканичните камъни са съдържали вода означава, че пробите на Аполо не са аномалии. Уверено мога да заявя, че вътрешността на Луната е „мокра“, каза Ралф Миликен, водещ автор на новото изследване на „Браун“, в изявление.

Ако това е вярно, то сегашната теория за произхода на Луната ще бъде напълно разбита. До този момент учените смятат, че Луната се е образувала от останките на обект с големината на Марс, който се сблъскал със Земята много отдавна. Отделената топлина от подобен сблъсък обаче би била достатъчна, за да елиминира водорода, необходим за производството на вода, което кара много хора да се усъмнят в тази теория.

Шуай Ли, съавтор на изследването, съобщи, че намерената вода на Луната вероятно ще може да бъде извлечена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    6 1 Отговор
    Само предположения, нищо не са открили.
  • 2 Патето Яки

    3 0 Отговор
    Пуснете една тръбичка от луната до земята да си поя доматите и кукуруза.
  • 3 Зомбайо

    1 0 Отговор
    Оффф, питайте македонците бе хора - те имат изкопано метро до Луната! Кво се мъчите с тея ракети?!
  • 4 гост

    0 1 Отговор
    Ами като скалите са били от Земята, как да не съдържат вода.
    Когато отидат там, изкопаят дупка и бликне някаква, тогава може да се каже, че са открили нещо и не се знае какво точно. Изчетете всичко за мисиите на Аполо и преценете сами дали са ходили някъде или не са с тяхната допотопна техника. Сега 50г. по-късно тепърва ще се опитват да правят подобна експедиция. Замислете се на Земята дали има някаква техника, която е била налична и способна да извърши дадена фунция, а днес да не може да се направи и даденото действие да не може да се осъществи с модерните технологии, знания и материали.