Last news in Fakti

9 Август, 2017 06:31 1 861 0

Почина орангутанът, говорил езика на глухонемите

  • орангутан-
  • маймуна-
  • езика на глухонемите

Орангутанът Чантек, една от първите маймуни, научила езикът на глухонемите, почина на 39 години в Атланта, Джордия.

Известният орангутан е роден в Националния изследователски център за примати „Йеркс“ в Джорджия, но още от малък бива местен от място на място.

Чантек е живял с антрополога Лин Майлс в Университета Тенеси в Чатануга в продължение на девет години. Там той се научил да почиства стаята си, да изработва и използва инструменти, както и да запомни маршрута до любимия си ресторант за бързо хранене.

Последните години от живота си той прекарва в зоопарка в Атланта, където е бил лекуван заради сърдечните си заболявания. Зоолозите заявиха, че Чантек е бил един от най-старите орангутани, на които някога са се натъквали.

Причината за смъртта на маймуната все още не е известна, но екип от специалисти работят по въпроса. Счита се, че орангутаните над 35-годишна възраст са много по-крехки и чувствителни от младите.

Чантек е имал дарбата да говори жестомимичния език на глухонемите и доста добре се справял с контактуването с околните хора. Едно от любимите неща на маймуната било да си говори с пазачите в зоопарка. „Наистина ще ни липсва. Беше невероятен.“, казват те.

„Чантек ще остане в сърцата ни. Той имаше много приятен характер и съм сигурен, че всеки, който е имал възможността да контактува с него, го знае. За нас беше привилегия да живее с нас в продължение на цели 20 години.“, каза Хейли Мърфи, вицепрезидент на животновъдния отдел на зоологическата градина в Атланта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА