15 Декември, 2011 14:31 1 329 0

Джипитата се жалват от абсурдни глоби

  • лични лекари-
  • нзок

Обвиняван органите на НЗОК в произвол

Общопрактикуващи лекари в страната се оплакват за наложени им унищожителни санкции от служители на регионални здравноосигурителни каси. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според сдружението по време на проверките не са установени нарушения, свързани с качеството и условията на извършваната медицинска помощ. Лекарите обаче са били глобявани заради технически грешки при попълването на документите и заради неявяването на пациенти на профилактични и диспансерни прегледи.

Налагани са санкции в размер от 1000 до 1500 лв. от една проверка, като голямата сума се дължи на отчитането на всеки дребен пропуск, смятат джипитата.

„Независимо, че служителите на НЗОК отричат този факт, чести са санкциите, наложени на ОПЛ поради неявяване на пациента за профилактичен или диспансерен преглед”, се казва в становище на НСОПЛБ изпратено до медиите.

„Съгласно Закона за здравето пациентът подлежи на глоба в размер на 50 лв., ако не се яви на профилактичен преглед или имунизация. Факт е и задължението на НЗОК, съответно РЗОК, да информира ЗЗОЛ за техните права и задължения, вкл. правото и задължението да се явят на профилактични и диспансерни прегледи. На практика обаче лечебните заведения са наказвани за неявяването на пациента на преглед, и то с 2-3 пъти по-големи суми от предвидените в Закона за здравето”, твърдят семейните лекари.

Според тях размерът на наложените глоби е 150 лв. за всеки неявил се пациент. „Това става при условие, че в България няма правна възможност за осъществяване на принудителна медицинска помощ, като профилактика и диспансеризация, нито задължение на лекарите да извършват такава”, се казва още в текста. 

Като друг пример за произвол на контролните органи на РЗОК джипитата посочват, че отделно се налагат  глоби, ако на неявилия се пациент не са направени кардиограма, изследвания или консултации. „Явно контролните органи не разбират, че на пациент, който не се е явил на преглед, не могат да бъдат направени съответните изследвания и че по този начин подтикват лекарите към извършване на нарушение - отчитане на неизвършени дейности! Изводът е, че контролът в някои РЗОК е „контрол на абсурда“, а не на медицинската дейност”, заявяват от НСОПЛБ.

„Друга форма на произволен контрол от страна на НЗОК са глобите за несъответстващи кодове на изписани лекарства с намаление. Явно за дребните чиновници дребните пропуски са „огромни“, защото за всеки отделен дребен пропуск в номера на рецептурната книжка или в кода на заболяването се налагат на ОПЛ санкции в размер на 70 до 140 лв.

В тези случаи пациентът получава необходимото му лечение, финансова щета на НЗОК няма, но глоба за лекаря има. Има дори случаи, в които ОПЛ  търпи финансови санкции, защото не притежава „ясновидска“ дарба, като е изписал медикамент, нанасяйки в рецептурната книжка и рецептата съответния код без да предположи, че само 2 седмици след издаването на рецептата този код ще бъде тихомълком променен от НЗОК”, твърдят джипитата.

Общопрактикуващите лекари задават и няколко въпроса, свързани с описаните казуси: „Каква е ролята на лекаря? Да лекува пациента, или да угажда на безконтролни контрольори? И защо контролът на НЗОК се фиксира върху запетайките в документите, вместо върху свършената работа? Може би целта на контрола е да се изпълни планът за събиране на глоби и да се оправдае една некомпетентност от страна на проверяващите”.

От НСОПЛБ предлагат към НЗОК да се създаде комисия за одит и контрол на контролиращия състав. В комисията да участват представители на НЗОК, НСОПЛБ и националния консултант по Обща медицина, която да проверява законността на действията на контролните органи на НЗОК при постъпили сигнали.

Същият формат може да се приложи и при специализираната и болничната помощ със съответните участници. Друга мярка с положителен ефект за подобряване работата на контролните органи е да се въведе тест за компетентност на проверяващите, който да се провежда минимум веднъж на две години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА