Last news in Fakti

21 Декември, 2011 11:48 726 0

Дават на КС прехвърлянето на пари от НЗОК към здравното министерство

  • нзок-
  • конституционен съд-
  • трансфер

60 депутати от Коалиция за България ДПС оспорват текста от Закона за бюджета

60 народни представители от ДПС и Коалиция за България дават текстове от Закона за бюджета на Здравната каса на Конституционния съд. Това съобщи пред журналисти депутатът от КБ и бивш конституционен съдия Любен Корнезов. Под искането са се подписали 40 народни представители от ПГ на Коалиция за България и 20 депутати от ПГ на ДПС. На съда се дава текстът, който предвижда трансфер от 100 млн. лева от бюджета на НЗОК към бюджета на здравното министерство.

„Парите в Здравната каса са на българските граждани – на всички, които сме тук и се осигуряваме здравно. Това са 8% от нашите доходи. Противоконституционно е тези пари на българските граждани да се конфискуват от държавата. Те са определени за тяхното здраве по клиничните пътеки. Това противоречи на редица текстове от българската Конституция.“, заяви Корнезов.

„Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска чрез осигуровките, които плаща или работодателите. Това противоречи и на целите на правовата и социалната държава", каза още той.

Проф. Корнезов определи като обида към българския Конституционен съд димите на премиера Бойко Борисов, че „опозицията използва съда за изтривалка”. „Недопустимо е един министър-председател, пък и всеки депутат, да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка“, подчерта юристът. „Това е висшият орган, който бди за спазването на българската Конституция. Може да не съм съгласен с едно или друго решение на Конституционния съд, но дълбоко уважавам тази институция и всеки един съдия. Това са едни от най-добрите български съдии, а не изтривалки“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА