11 Март, 2018 16:22 4 483 6

Още две причини да карате колело

  • колело-
  • велосипед-
  • причини-
  • карам колело-
  • младост-
  • подмладява-
  • забавя стареенето-
  • подмладява имунната система

Ново изследване показва, че хората, каращи велосипед са по-жизнени и млади

Още две причини да карате колело - 1
Снимки: shutterstock

Карането на колело е забавно, полезно и здравословно. Освен това може да забави стареенето и да подмлади имунната ви система, твърди ново изследване.

Според неговите автори от университета на Бирмингам, общоприетото схващане, че с възрастта човешкият организъм постепенно отслабва, е напълно погрешно.

Учените работили с две групи доброволци. В едната имало 125 аматьори велосипедисти на възраст между 55 и 79 години, а в другата здрави доброволци, които не се движат активно. Сравнявайки резултатите на двете групи те установили, че велосипедистите запазват мускулната си маса и сила с годините, като поддържат стабилни нива за телесни мазнини и холестерол. Резултатите показали още, че при мъжете, нивата на тестостерон остават постоянни.

Още две причини да карате колело

Оказало се, че ползата от карането на колело засяга и имунната система. Учените с изненада открили, че тимусът — ендокринна жлеза, която произвежда Т-лимфоцити, но започва да се свива след 20-годишна възраст — при възрастните колоездачи генерира също толкова Т-клетки, както и при млади хора.

"Хипократ още през 400 г. пр.н.е. е казал, че движението е най-доброто лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко подвижни. Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората редовно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на проблема, че живеем по-дълго, но не и по-здрави" обяснява един от авторите на това проучване, проф. Джанет Лорд.

Още две причини да карате колело

Мъжете велосипедисти, участвали в изследването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а жените — 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от не спортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 млади хора на възраст от 20 до 36 години.

Още две причини да карате колело


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенин

    26 3 Отговор
    В кочината София караш колело и дишаш дизел.Много е полезно
  • 2 Пенчо

    21 2 Отговор
    Да караш на чист въздух да съгласен съм. Да караш в града........ прах,отрови, дезориентирани същества по алеите, селски бекове дето бързат като за последно и могат да те отнесат.......не благодаря
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кол'лото":

    Коляно-мотовилков механизъм му викат на това, другарю!
  • 6 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    вече не е за колело в големите градове
    във варна и в морската градина не става вече
    човек до човек
    единственото решение е
    да го сложиш в колата и излезеш извън града