Last news in Fakti

30 Януари, 2012 12:30 3 445 1

Трябва ли да се погребе Путин? Идеята на Прохоров е .... (видео)

  • владимир путин-
  • ленин-
  • михаил прохоров

„Трябва ли да се погребе Владимир Путин? Идеята е на кандидата за президент Михаил Прохоров...“ По този лапсус на водещата на телевизия „ТВК Красноярск“ Мария Бухтуева от 27 януари луднаха руските социални мрежи. От репортажа на телевизията ставаше ясно, че става дума за идеята на милиардера Михаил Прохоров да се организира достойно погребение на  Владимир Ленин, чиято мумия продължава да е изложена в мавзолея на Червения площад.

Гафът в ефир обаче бързо беше оправен минута по-късно, когато Мария Бухтуева уточни в ефир, че не става дума за премиера Владимир Путин и тя е направила гаф.

Лапсусът на Бухтуева показва какво е нивото на руската журналистика и по-специално на телевизионните водещи в руските телевизии, обобщава блогърите под новината в „Ехото на Москва“.

Как може да не се усетиш, че си сбъркала едно име и спокойно да продължиш ... „именно по този въпрос (погребението на Путин) трябва възможно най-бързо да се проведе референдум... Може би не случайно темата се поставя сега в навечерието на изборите“, продължаваше да чете зад кадър Бухтуева, а зрителите виждаха интернет страница, на която беше поместено предложението на Прохоров за организиране на общонародно допитване за изваждането от мавзолея на вожда на световния пролетариат.

От своя страна телевизията „ТВК Красноярск“ публикува на своя интернет страница пълното видео, от което става ясно че минута по-късно водещата се извинява за грешката.
Все още не е ясно дали Бухтуева ще бъде наказана. Тя заема ключовата позиция на шеф на новинарския отдел на телевизията.

През ноември миналата година водещата на РЕН-ТВ Татяна Лиманова беше уволнена, защото показа среден пръст в ефир след прочитането на новина за Барак Обама. От избухналия скандал ставаше ясно, че жестът бил насочен към апаратната, която забравила да пусне аутокюто на водещата, но журналистката беше уволнена.

Бухтуева обаче успя разбуни отново духовете в Русия доколко е опасно връщането на Владимир Путин в Кремъл и дали трябва да се погребе Ленин.

Последният въпрос е актуален от разпадането на СССР. В момента единствено твърдолинейните комунисти на Генадий Зюганов и либералите на Владимир Жириновски са за запазването на мавзолея.

Проучване, проведено през януари 2011 г. от държавния социологически институт ВЦИОМ, показват, че 61% от руснаците искат Ленин да бъде погребан, като 44 на сто от тях смятат, че излагането на показ на тялото на вожда е противоестествено и неправилно и че мумията навява апатия у руския народ. 18% от запитаните пък съветват траурната церемония да бъде отложена, докато не си отиде поколението, което все още тачи делото на Владимир Илич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    АМИ редно е да с епогребе Ленин, че да се отвори мястото да чака Путин.