Last news in Fakti

30 Април, 2018 09:57 2 410 2

Черният шоколад подобрява зрението

  • черен шоколад-
  • шоколад-
  • подобрява-
  • зрение-
  • очи-
  • късогледство
Черният шоколад подобрява зрението - 1
Снимки: shutterstock

Една невероятна новина за любителите на шоколад и по-специално за онези, които обичат леко горчивия вкус на черен шоколад.

Учени откриха още една полза от консумирането на шоколад, която можем да видим — буквално.

Предварително проучване на група американски биолози задава тезата, че отдавайки се на страстта си към черния шоколад бихме могли да подобрим зрението си.

Авторите на това ново изследване предполагат, че черният шоколад е ключът към лечението на късогледството — проблем, от който страдат все повече хора — както деца, така и възрастни.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 1,5 милиона души в света страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно се увеличава от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и натоварването, на което подлагаме очите си, но и нашите гени.

Задълбочаването на проблема е причината специалисти от цял свят да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението. Консумацията на големи количества моркови или боровинки например, помага за по-бързото възстановяване на очите след различни травми, но не подобряват самото зрение.

Водещият автор на новото изследване Джеф Рабин и неговите колеги решили да проверят една популярна теория, според която консумацията на шоколада подобрява работата на очите. Констатациите на екипа наскоро бяха обявени в статия, поместена в специализираното издание JAMA Oftalmology.

Черният шоколад подобрява зрението

За да проверят това, те поканили около 30 души с нормално зрение и страдащи от късогледство.

Доброволците били подложени на няколко теста, а след това били помолени да хапнат шоколад.

Учените отбелязват, че нито учените, нито участниците в тестовете били запознати с вида шоколад, който бил даден по време на изследването. Това осигурило безпристрастни и сигурни резултати.

Оказало се, че консумацията на черен шоколад подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт.

Учените отчели значително увеличаване на визуалната яснота и чувствителността на контраста в рамките на 2 часа след консумацията на блокчетата натурален шоколад.

Черният шоколад подобрява зрението

Макар да не била значителна, силата на този ефект не изчезнала при всички последвали проверки.

Знае се, че натуралният шоколад съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, които могат да окажат редица положителни ефекти върху нашето здравословно състояние, включват подобряване на когнитивните функции и работата на сърцето.

Сега Рабин и колегите му заявяват, че към всички ползи от консумирането на черен шоколад може да се прибави и подобряването на зрението.

Черният шоколад подобрява зрението


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 0 Отговор
    отивам да си купя!💜
  • 2 Да да

    2 0 Отговор
    Ако страдаха само 1,5 милиона души от късогледство в света,щеше да се води за рядко срещано заболяване! Ама нищо де,спирам другите шоколади