Канадски генетици от университета в Британска Колумбия установиха, че родината на първия шоколад не е Мексико, а Еквадор, съобщава списание Nature Ecology & Evolution.
"Ние изяснихме, че жителите на горната част на Амазония са започнали да берат плодовете на дърво, близък роднина на какаото от Мексико, около 1500 години преди предците на ацтеките и олмеките", поясни изследователят Майкъл Блейк.
Учените предполагат, че традицията за употреба на какаото се е разпространила от юг на север - от Еквадор към Мексико.
Но изследователите досега нямат еднозначен отговор на въпроса къде за пръв път са се появили първите култивирани сортове какаови дървета и кога техните плодове са били използвани в храната.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пища Хуфангел
Коментиран от #2
20:48 04.11.2018
2 селянин 1
До коментар #1 от "Пища Хуфангел":
Тва не е верно..,,Крава,,на,,Република,,Своге е пръв,оти беше 200 гр,и кравата не беше синя..Коментиран от #3
21:05 04.11.2018
3 Пища Хуфангел
До коментар #2 от "селянин 1":
Верно бе, забравих за кравата а ти турих вече минус!!! ццццццццц пуКоментиран от #4
21:15 04.11.2018
4 селянин 1
До коментар #3 от "Пища Хуфангел":
Що не питаш Бльоки..къде се намира единствения музей на,,братчеда,,на шоколада..22:01 04.11.2018
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Българче
До коментар #5 от "Osman":
И си го похапвате .02:03 05.11.2018