Last news in Fakti

18 Май, 2018 11:44 2 706 2

Археолози откриха най-ранните следи от кръвно отмъщение

  • кости-
  • следи-
  • археология-
  • археолози-
  • учени-
  • наука

Учените се натъкнаха на човешки кости от X-XI век

По време на археологически разкопки в Израел учените са открили най-ранните следи в историята от кръвно отмъщение в пещера в предградията на Йерусалим, предаде ТАСС. Открит е човешки череп и фрагмент от ръка, датиращи от Х-ХI век.

Експертите отбелязват, че местен текст от началото на миналия век разказвал за случаи на кръвно отмъщение. При тях убиецът е трябвало да представи на семейството, от което е бил нает, в качеството на доказателства, черепа и ръката на жертвата.

Точно такива следи са открили и археолозите край Йерусалим, уточнява БТА. В националния център по съдебни експертизи на еврейската държава било установено, че откритите кости са принадлежали на мъж на възраст между 25 и 40 години. По черепа му имало следи от удар с меч, вероятно това е причината за смъртта. Но по него били открити и други зараснали травми, получени преди кончината му. Това показва, че убитият според традицията за кръвно отмъщение е участвал в насилствени инциденти, което е довело до това дадено семейство да иска смъртта му.

Морфологичният анализ е установил сходство между починалия и местните бедуински племена. При тях е съществувал обичая за кръвното отмъщение, описан в редица документи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    2 0 Отговор
    Това са останките на СДС .
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    всички такива ще станат !