13 Февруари, 2012 15:53 875 1

БЛС: Изборът на екип не нарушава правата на пациентите

  • избор на екип-
  • блс-
  • лекари

Във връзка с обществената дискусия, започнала по инициатива на г-н Константин Пенчев – омбудсман на Р България, която касае  избор на лекар или екип срещу заплащане в болниците, УС на Българския лекарски съюз (БЛС) счита, че разпоредбите на чл. 25-31 от Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не противоречат на Конституцията, на законите на страната и на морално-етичните норми. Това се казва в съобщение на БЛС, изпратено до медиите:

Становището до г-н Пенчев беше изпратено днес и в него се казва, че съгласно чл. 52. от Конституцията, гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, както и  безплатно ползване на медицинско обслужване, при условия и по ред, определени с чл. 81 от Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване.

Условията и редът за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, обаче се определят с наредба на Министерски съвет. Ето  защо е налице  законова делегация за приемане на наредбата от Министерски съвет, което право се  признава и от г-н Пенчев.

Това правомощие задължава правителството да регулира достъпа до медицинска помощ, вкл. и правото на болниците да определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност, като тя не може  да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.- се казва още в писмото на БЛС.

„ В този смисъл, регламентът се явява определящ за поведението и на пациентите, и на лекарите и е  един от начините да се стимулират добрите екипи и добрите специалисти. Липсата на такъв регламент би попречило на пациентите да достигнат до избрания от тях лекар/екип и това би стимулирало плащането „на черно”, т.е.  отваряне на вратите за корупционни практики.

В такъв аспект, тази наредба има  регулативен характер, а предвид и  формулировката за доброволност на избора, може да се каже, че обществото не е ощетено по някакъв начин. Напротив, в известен смисъл са ощетени лекарите, които преди въвеждането на този таван имаха възможност да получават повече средства от сега предвидените.” – допълва писмото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GOGO

    0 0 Отговор
    Първата дума, която чух на регистрацията на ендокринологията /в сутерена на АГ на Медицинска академия/ беше, че трябва да заплатя определена сума за избор на екип!
    В нашия вход има трима майстори, които лепят плочки, а не извършват медицински дейности. Всичките искат по 20лв/кв.м., работат еднакво качествено и ще свършат работата за еднакво време. Нека дойде един лекар от БЛС и да си избере един!