21 Юни, 2018 13:33 4 304 5

Проф. Кантарджиев сподели стряскаща информация за зараза!

  • проф. кантарджиев-
  • зараза-
  • сифилис-
  • птичи грип-
  • салмонела-
  • опасност-
  • здраве-
  • заразни болести

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания обаче, разсея притесненията по отношение на птичия грип

Проф. Кантарджиев сподели стряскаща информация за зараза! - 1

"Птичият грип си е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците". Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

На въпрос на Виктор Николаев, дали болестта може да е опасна за хората, при положение, че се изтеглят яйца от пазара, експертът се изнерви:

"Хайде да не плашим хората. Изтеглят яйцата, не защото са опасни за хора. Изтеглят ги, защото има опасност да се заразят домашните животни на хората, които ги хранят с черупките от яйцето. Затова се предприема тази ветеринарна практика", обясни проф. Кантарджиев.

"Съветвам всички хуманни лекари да си мълчат по въпроса за птичия грип. Това засяга птиците — не хората. Това не касае човешкото здраве. Опасно е, ако част от генома на този грип, влезе в генома на човешкия грип, но сега такъв няма", каза Кантарджиев.

Наскоро от търговската мрежа бяха изтеглени над 1 милион кокоши яйца. Това предизвика тревога както сред хората, така и сред лекарското съсловие. По думите на професора обаче, тревогата е излишна.

Водещите на сутрешния блок решиха да го разпитат и за друга опасност, която стана повод за притеснение - случаите на салмонела, които бяха регистрирани в няколко столични детски градини, в края на май.

Проф. Кантарджиев сподели стряскаща информация за зараза!

"Ама много компетентни въпроси задавате. От началото на предаването много медицински се изразявате, все точно", заяви Кантарджиев иронично, обръщайки се към водещите и продължи: "Салмонелата си е лятна инфекция, характерна за нашия регион.

"Всякаква животинска храна през лятото трябва да е много добре термично обработена. Храна, в която има и месо, не бива да се оставя извън хладилника”, подчерта той и посочи, че установената в няколко детски градини в София салмонела идва от един и същи щам.

"Това означава, че отнякъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев сподели стряскаща информация за зараза!

По време на гостуването си в студиото на "Здравей България" той даде нов повод за притеснение и безпокойство - бум на сифилис в голям областен град.

"12 души са заразени със сифилис. Няма да ви кажа кой е градът. Лошото е, че има бременни със сифилис. Лекарска тайна е кое е мястото", добави той.

„Проблемът е голям, има и бременни със сифилис. По принцип полово предаваните болести са най-големият бич сред инфекциозните болести и основна причина за безплодието у нас“, каза той.

Той даде и своите съвети за летния сезон на всички, които ще почиват на морето у нас или извън България. Проф. Кантарджиев разясни, че децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, не трябва да се водят на курорти в съседни държави, защото вероятността да се заразят е голяма.

Също така, храната, която се консумира на морето да бъде от хубав източник. "Да не избираме най-евтиното, а да е чисто”, допълни още той.

"Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи консумацията на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете", заключи гостът на телевизията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муЯ

    2 13 Отговор
    Да храни децата си с такива продукти 1 месец, и тогва да дава пак обяснения! Боклук!
  • 2 абв

    9 0 Отговор
    Прав е ...птичи грип ....глупости....Само ни лъжат медиите.
    Ей сега някой Джуранлист ще каже колко опасен е вируса на самонелата.
  • 3 aaa

    3 8 Отговор
    Само като му видях снимката и ми стана ясно какъв професор е
  • 4 плевен

    3 1 Отговор
    Сифилис? Този път не сме ние.И пазете добре тайната, че ще навредите на бизнеса.

    Коментиран от #5

  • 5 deadman1488

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    ДАЖЕ И ОХРАНА ДА СЛОЖАТ ЗА ЗАПАЗВАНЕ