9 Юли, 2018 09:24 7 828 8

Ученик в 8 клас от Пловдив се зарази със сифилис

  • сифилис-
  • пловдив-
  • ученик

40 са новите случаи от началото на годината в Града под тепетата

Ученик в 8 клас от Пловдив се зарази със сифилис - 1

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от тези, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.

Заболяването е зачестило отпреди две години. Причината е увеличаване на рисковите сексуални контакти и липсата на контрол, отчитат в Кожния диспансер. По думите им вече не се правят скрининги, както е било преди години, съобщи в. "Монитор". Примерно, при постъпване на работа вече не се изисква изследване за сифилис, каквото е било задължително навремето.

Голяма част от хората не посещават общопрактикуващите си лекари, които биха могли да ги насочат към специалист при необходимост. Един от първите признаци на болестта е изменение на половите органи. Хората не обръщат внимание, защото тези първи признаци отшумяват, но впоследствие започва увреждане на сърдечната и нервна системи. Профилактика няма и сред подрастващите и заради това сифилисът вече не бил болест, която поразява само малцинствата в града.

От началото на годината в центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив са открити 40 болни, в това число деца и бременни. Според лекарите реално заболеваемостта от сифилис е много по-голяма, тъй като липсват сериозни мерки за диагностициране на нови случаи.

"Някога при всяко постъпване на работа беше задължително да се изследва пациентът за сифилис. Това отпадна. В много лечебни заведения не изследват болните при постъпването им. Скринингът е значително занижен, а заболеваемостта е доста висока. Ако не се лекува на време, започва да уврежда сърце, нервна система. За щастие все още няма чак толкова напреднали случаи на сифилис, но ако продължават така нещата, и такива пациенти ще се появят, както и ще зачести сифилисът сред новородените". Това коментира д-р Боян Костов, управител на кожно - венерическия център в Пловдив.

От кожния център признават, че е изключително трудно да се открият хората, контактували с болните. Преди години това е ставало и с помощта на МВР. Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.

Хората могат да се заразят от сифилис по кръвен или по полов път. Наркозависимите, които ползват една и съща спринцовка, са силно застрашени от заразяване. При бременност пък инфекцията се предава на плода. Бактерията, която причинява заразяването, не е устойчива на външни фактори и заради това човек не може да се зарази в обществени тоалетни, басейни, прибори за хранене или дръжки на врати.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 1 Отговор
    Нормално. Секс се е правило и ще се прави и занапред. Но ако се заразиш кво правиш? Обаждаш се на Личния лекар и той ти казва, че направление има след три месеца :) да изчакаш малко :))))) васерман се правеше постоянно преди, а сега с тая здравна реформа може и от грип да измрем.

    Коментиран от #4

  • 2 ПЕЕВ

    10 0 Отговор
    8 КЛАС ,АМА Е ТОПНАЛ ЧУШКАТА.

    Коментиран от #7

  • 3 Ццц

    7 0 Отговор
    То в 6 ти вече се праскат
  • 4 Крадец

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Значи,ако няма направление,чакаш 3 месеца и в същото време,даваш 150 лв. за цигари,но не даваш 20 лв. за един преглед!
  • 5 Маг

    5 1 Отговор
    Повсеместен разврат,братя!Часът на Содом и Гомор наближава!
  • 6 Млад мъж

    10 0 Отговор
    Ми нали уж разправят, кеф цена нямал...хахаха, сега ще си плаща скъпо...
    Който бърза да ръга преди да е запознат с рисковете, така става.
    То не е давай юруш и квото стане, сега да му е за урок на пишлемето.
    То много бързо иска да остарее, първо трябва да мине през ч.киите, да понатрупа ръчен опит и тогава да мисли по-нататък къде ще го ръга и какво ще го прави... Вчера станаха ци.ани и им почерня задника... Не става така, нужно е време и опит да имаш във всяко едно начинание.
  • 7 прУстакоФ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Фал старт!!
  • 8 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор
    Е, той може да е в 8-ми клас за поредна година. Циганска работа. Късмет има все пак, че сифилисът се лекува.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове