12 Юли, 2018 19:14 6 358 7

Илон Мъск оплю спасителите на децата от тайландската пещера

  • илон мъск-
  • коментар-
  • спасители-
  • деца-
  • малки футболисти-
  • пещера-
  • тайланд
Илон Мъск оплю спасителите на децата от тайландската пещера - 1
Снимки: Instagram

Основателят на компаниите компаниите SpaceX и Tesla Илон Мъск разкритикува остро властите в Тайланд, които ръководеха операцията по спасяването на 12-те момчета и техния треньор от наводнена пещера.

Въпреки че всички деца бяха спасени, Мъск остана недоволен от факта, че предложената от него иновативна технология в помощ на спасителите е била отхвърлена, съобщава британският вестник Guardian.

Бизнесменът изпрати миниподводница в Тайланд и демонстрира в социалните мрежи нейните способности. Шефът на обединения кризисен щаб, който проведе операцията — Наргонсак Осатанакорн, отклони предложението с обяснението, че машината не е особено практична за наводнената пещера.

Илон Мъск оплю спасителите на децата от тайландската пещера
Снимки: AP/БТА

„Въпреки че оборудването им е високо технологично, то не пасва на нашата мисия в пещерата“, посочи той.

В отговор Мъск заяви, че Осатанакорн „не е експерт по въпроса“ и добави, че той „неправилно е бил представян като шеф на спасителите“, а трябвало да бъде обявяван за „бивш тайландски провинциален губернатор“.

Осатанакорн се оттегли като губернатор на провинция Чанг Рай по време на спасителната операция, но остана неин командващ.

Мъск публикува и част от кореспонденцията си с Дик Стантън — британския водолаз, който пръв стигна до бедстващия футболен отбор, в което той моли изобретателя да продължи да работи върху проекта си за подводницата, който можело да се окаже много полезен.

Илон Мъск оплю спасителите на децата от тайландската пещера
Снимки: AP/БТА

„Още повече, на базата на подробни видеокадри и разговор с няколко водолази, които познават маршрута, инженерите на „СпейсЕкс“ са абсолютно сигурни, че мини подводницата може да измине целия път, и са готови да го демонстрират по всяко време“, добави Мъск.

Той поздрави спасителния екип за успешния край на мисията и посочи, че ще остави подводницата в Тайланд, „в случай, че може да бъде полезна за в бъдеще“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    19 1 Отговор
    Ами, освен да качи някой по-дребен инженер от Спейс Х в подводницата, да го закара до края на пещерата да си праснат по едно селфи там, да постоят 5-6 дни, и накрая да го върне обратно пак с нея. В такъв случай, мисля че сигурността им във възможностите на подводницата ще е наистина "абсолютна".

    Коментиран от #3

  • 2 омъскаряване

    38 4 Отговор
    Не му се получи рекламата на гърба на децата и сега плюе "свети" Илон !!!
    Хората му казаха, че има тесни места, където човек и обикновена бутилка едва минават и че в случая капсулата му е безполезна ! Като е толкова отворен да го докаже да сложи една кукла и да я прекара през маршрута !
    Мъск си е доказан лаладжия търсещ само реклама ! До сега само се питах дали в конкретния случай с "подводницата" е така, но след тези му изявления ме убеди !
  • 3 Нарцис

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Зорлем":

    Мъск е подал жалба до Тайландското правителство децата да бъдат върнати за да докаже че той ще ги спаси по елегантно :))
    Самовлюбен нарцис, просто съм отвратен.
  • 4 Антон

    18 1 Отговор
    Бих предложил на тоя да отиде в пещерата, да се качи на подводницата и с нея да се предвижи до мястото където са били децата. И после да се върне. Ако успее тогава бих се замислил дали отказа за ползването й е бил достатъчно обективен.
    И глупака да се замисли малко ако спасителите бяха ползвали подводницата и се случи трагичен инцидент, кой ще е виновен те или мъск. Никой не иска излишни рискове за да може някакъв да си прави безплатна реклама на гърба му.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 12345

    10 0 Отговор
    Илончо е объркал континента. В САЩ и Европа може да му се възват на глупостите, но азиатците все още не са изкукали, като нашите еврогейчета. Какво става с ефтиния модел 3? Кога ще бъде пуснат в производство? Защо иска още пари от хората, депозирали по 1000 долара за него? Като падне дотацията за електричките и да видим тогава кой ще ги купува.
  • 7 Един ....

    9 0 Отговор
    Каква " подводница", контейнер с прикрепени към него бутилки сгъстен въздух , който се придвижва с помощта на водолази .