Last news in Fakti

27 Юли, 2018 01:27 2 695 1

Китайски фосил разказва нова история за суперконтинента Пангея

  • фосил-
  • китайски фосил-
  • пангея-
  • динозаври

Нов вид динозавър може да пренапише геоложка история на Китай, според скорошни открития, цитирани от Би Би Си.

Последното допълнение към семейството на гигантски динозаври с дълги вратове, познати като Завроподи, живял в северната част на Китай преди около 174 милиона години.

До скоро учените смятаха, че тогава Източна Азия вече се е отделила от суперконтинента Пангея.

Lingwulong се появява точно там, където не трябва - в северен Китай, 15 милиона години по-рано от всички други известни динозаври от тази група.

Въпреки че този вид динозаври са били в изобилие в други райони на Пангея - сега Северна Америка, Европа и Източна Африка – до сега не били открити по - стари от 160 милиона години.

Lingwulong сега заема своето място като най-стария известен член на това семейство. Но също така може да покаже, че тези динозаври са били на много по - еволюирали, отколкото се е смяташе досега.

Идеята, че динозаврите "не успявали", защото са умрели в резултат на метеорит, е грешна. Те били много успешни в еволюиране и адаптиране. Те оцелели няколко масови измивания на Земята, причинени от вулканична дейност, и продължили да процъфтяват.

Този нов вид показва, че динозаврите имали необичайна способност да се обновяват анатомично от началото на еволюцията си. Това им позволило да доминират и да преобладават в почти всяка земна екосистема в продължение на милиони години.

Тази "анатомична гъвкавост" вероятно е един от еволюционните ключове, който ги е превърнал в един от най-успешните гръбначни в историята на живота на земята


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.