Last news in Fakti

16 Август, 2018 08:34 6 504 2

Ортопедични джапанки за по-малко проблеми в областта на ходилата

  • джапанки-
  • ортопедия-
  • ходила
Ортопедични джапанки за по-малко проблеми в областта на ходилата - 1

Плоскостъпие или дюстабан, както вероятно е по-известно, е медицинско състояние, при което се забелязва спадане или пълно изчезване на сводовете на ходилото. Хората с плоскостъпие водят нормален начин на живот, макар и понякога при тях да се забелязва умора или тежест при по-интензивно ходене или стоене. Добрата новина е, че негативните ефекти на плоскостъпието могат да бъдат ограничени при използването на специални продукти, щадящи ходилата. Тук на помощ идват ортопедичните джапанки на Flips.bg, създадени от специалисти с над 70-годишен опит зад гърба си.

Сводовете на нашите стъпала са своеобразен “амортисьор”, спомагащ за по-успешно оттласкване и адаптация на ходилата. Тази анатомична особеност помага и за по-оптималната функция на мускулите. Плоскостъпието е вродено или придобито състояние, при което ходилата се натоварват значително повече. Това може да доведе както до моментно чувство на тежест и умора, така и до дългосрочен проблем, като например шипове на петата, метатарзалгия, плантаренфасцит и буниони. Именно поради това проблемът не бива да се неглижира, а напротив.

Както вече уточнихме, плоскостъпието може да бъде вродено състояние, но съща така и придобито такова. Сред най-често срещаните причини за неговата поява са бременност, наднормено тегло, често претоварване на ходилото, податливост на ставите към подобен проблем и дори избор на неподходящи обувки.

Именно поради това е от особена важност какво поставяте на краката си. Не си мислете, че важен е единствено изборът на подходящи обувки. В момента е лято, което означава, че се намираме в сезона на почивките, разходките по курорти и плажове. А най-често по това време на годината носим джапанки, но често подценявайки избора им от чисто ортопедична гледна точка.

Ортопедични джапанки за по-малко проблеми в областта на ходилата

Също както лошия избор на обувки, лошият избор на джапанки може да доведе до различни проблеми, като например поява на мазоли, подбиване на възглавнички, болезнен свод и други. Технологичното ноу-хау на Flips.bg осигурява поддържане на надлъжния свод в оптимално състояние, осигурявайки мекота и комфорт на възглавничките и петите. Най-важното - продуктите на Flips.bg осигуряват здравословна среда за вашите стъпала, с което намалявате до минимум рисковете от развитие на неприятно и нежелано медицинско състояние.

Ортопедите са категорични, че плоскостъпието може да бъде обект на превенция и лечение. Преди всичко друго обаче, от изключително значение е да осигурите на краката си обувки или джапанки с ортопедично действие, които да се погрижат за вас. Вашите обувки/джапанки трябва да пасват по правилен начин на стъпалата ви, а подметката се нуждае от мекота и еластичност. Вероятно никога не сте се замисляли за това, но от съществено значение е и правилното положение на петите и глезена. Тук говорим за това, че петата и глезенът не бива да се извъртат навътре. Или както е медицинският термин за това състояние - свръх-пронация.

Друго неприятно състояние, свързано с проблеми в областта на свода на ходилото, е т.нар. плантаренфасцит. Той често се нарича просто “болезнен свод”, като най-просто казано, състоянието представлява възпаление и некомфортно парещо усещане в самия свод на стъпалото.

Всеки един добър ортопед би ви обяснил, че причините за поява на болки в свода могат да са не една или две. Сред преките причини за това можем да споменем случай на структурен дисбаланс или нараняване на стъпалото. Категорично обаче плантарниятфасцит води състезанието в този аспект и е категоричният победител.

Обяснено в детайли и с повече медицинска терминология, плантарниятфасцит представлява болезнено възпаление на плантарната фасция. Вероятно не знаете, но това е плътната лента съединителна тъкан в самата основа на стъпалото. Тя свързва нашите пети с пръстите на краката. В случая, плантарниятфасцит се причинява от твърде голямо разтягане на на въпросната тъкан, най-често заради свръх пронация или плоско стъпало. В особен риск от поява на заболяването се намирате при положение, че сте на възраст между 40 и 60 години.

Ако случайно имате заболяване като плантаренфасцит, бихте го разбрали от самото начало. Тук болката се появява още с първите крачки, които правите след ставане от сън. При добро раздвижване болката може да утихне, но не бързайте да се радвате - ако случайно ви предстои повече време в изправено състояние, пригответе се за смущаващо завръщане на болката. А в някои случаи, болката може да се завърне с гръм и трясък дори при продължително състояние на покой. Колкото и парадоксално да звучи това.

Разбира се, най-добре е диагнозата да бъде поставена от специалист. В случая обикновено не се налага намесата на рентген, макар и в някои случаи да има нужда от такава, за да се изключи вероятността от друг тип заболяване.

Лекарите са категорични, че никога не бива да неглижирате сериозен проблем като плантарнияфасцит. Ако не вземете мерки и не лекувате състоянието си, това може да доведе до още по-сериозни проблеми, като например - костна протрузия, често наричана шипове на петата.

Проблемът може да се задълбочи и при случаи на наднормено тегло. За съжаление, все повече българи се оплакват от подобен проблем, който, освен всичко друго, влияе особено зле и на краката. Плантарната фасция също не понася никак добре излишните килограми, така че бъдете нащрек при това положение.

Подобно на плоскостъпието, правилният избор на обувки или джапанки е от ключово значение за успешното облекчаване, а и решаване на проблема. Не забравяйте, че продуктите с ортопедична насоченост са значително по-различни от стандартните, тъй като са специално създадени с цел по-здравословна среда за вашите ходила. Можете да се доверите на дългогодишния опит и експертиза на Flips.bg, следвайки примера на хиляди други доволни клиенти.

Това са две неприятни, а често и болезнени състояния, които могат да ни причинят особено висок дискомфорт в областта на ходилата. Но няма място за паника - при правилна превенция и адекватно лечение, проблемът може да бъде решен, а вие отново да се усмихвате, ходейки и използвайки краката си. Както и вашият ортопед би ви посъветвал, не подценявайте важността на правилните обувки и джапанки, които избирате. Препоръчително е те да бъдат изработени с висока стойност от ортопедична гледна точка, което ще ви гарантира по-малко проблеми и по-голям комфорт. Ако случайно не сте останали доволни от продуктите на Flips.bg, всеки един от тях може да бъде върнат в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    1 0 Отговор
    По точно казано ,за дюстабани!Едно време,тези оттърваха военната служба,ако правилно съм разбрал!!!?
  • 2 Ха ха ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    Намалете си цените и хората ще си купят. Кви са тия цени от 79лв за джапанки...