23 Октомври, 2018 14:20 5 105 3

Пастата за зъби — опасна за здравето

  • опасна-
  • здраве-
  • триклозан-
  • паста за зъби-
  • унищожава-
  • добри бактерии-
  • титанов диоксид

Триклозанът в пастата за зъби унищожава "добрите бактерии" в устата

Пастата за зъби — опасна за здравето - 1
Снимка: shutterstock

Пастата за зъби е сред продуктите, без който не е възможно да си представим зъбната хигиена. Но лекарите предупреждават, че в някои пасти се съдържат опасни вещества, които могат да навредят на здравето ни. Ето защо те препоръчват да следим внимателно състава на пастата, преди да я купим.

Според ново проучване редовната употреба на пастата за зъби може да унищожи полезната чревна флора с помощта на един от компонентите, включени в състава ѝ, пише в. Mirror.

Става дума за химическото съединение триклозан, използвано като антимикробен и антигъбичен компонент в пастата за зъби. Той има доста широко приложение и може да бъде открит в състава на тоалетните сапуни, дезодорантите, водата за уста и др.

Триклозанът се абсорбира както от стомашно-чревния тракт, така и през кожата, но в крайна сметка се изхвърля от организма чрез урината.

Макар да не се задържа за дълго в организма ни, тази съставка може сериозно да ни навреди, преминавайки през тялото. По своя път навън, тя предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава "добрите бактерии". Това води до редица заболявания, сред които диабет, сърдечносъдови болести, артрит и хранителни разстройства.

Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки, за да види как ще реагират на триклозана.

Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.

Медицинските експерти предупреждават, че триклозанът не е единственото опасно вещество, което пастата ви за зъби може да съдържа.

Друго опасно съединение е титановият диоксид, който се използва и като добавка в храните (оцветяване на храни) под наименованието E171 (титанов диоксид).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asddsa

    9 0 Отговор
    Добре, а защо няма информация как да го заместим и какво да гледаме/купуваме ?
  • 2 Bubbles

    13 0 Отговор
    Паста за зъби?
    От кадя на кадя?
    Цял живот си мия зъбите с най добрите пасти и нямам ни един МОЙ зъб в устата си, всичко вече е импланти.
    Затова и вече не купувам - Минавам с четката без паста, посте един ментов бонбон за по-свеж дъх и готово.
  • 3 mediator37

    2 0 Отговор
    Крокодилите без паста за зъби си умират с всички зъби в устата си.