Last news in Fakti

21 Март, 2012 09:50 1 404 1

Най-големите проблеми в здравеопазването

  • константинов-
  • здравеопазване

Това са бюджетите на болниците и цените на лекарствата, смята министърът в оставка

Бюджетите на болниците за тази година, както и цените на лекарствата остават сред най-големите проблеми в здравеопазването в момента. Това заяви пред бТВ министърът в оставка д-р Стефан Константинов.

Договорените до момента отстъпки за лекарствата са за над 4 милиона лева. Според Константинов обаче в случая са важни не разговорите с фирмите, а законодателните промени. Предложението на министъра в оставка беше да се регламентира, че касата не може да купува лекарства на цена по-висока от тази през 2010-та година.

Ако касата не може да се оправи по друг начин и не може министерството с наредба да промени нещата, остава законът и всъщност това е пробният камък, по който ще разберем кой какво иска. Ако това нещо бъде записано в закона - да има воля цените да се свалят, ако не тогава трябва да се запитаме наистина кой има интерес от тая работа и кой има интерес да поддържа такива цените, на които плаща каза”, каза Константинов.

Следващият голям и нерешен проблем са проекто-бюджетите на болниците, които здравната каса е предвидила за 2012-та година.

За болниците

„Точно това исках да променя, едно от нещата, които не стана - начина на заплащане, начинът по който се плаща на болниците и това е източник на голямо потенциално напрежение - то вече започва да избива на някои места, ето в болницата в Кюстендил са готови за стачка, защото бюджетът необяснимо е намален. Всъщност не е необяснимо.

Парите като цяло се увеличават, но се увеличават непропорционално.

На едни болници се дават 20-30-50-70% повече от предходната година, на други изведнъж се свалят, се намаляват. Затова ни беше нужна здравната карта, затова ни беше нужна карта за високо технологичните дейности, затова ни е нужна вече и карта за центровете, които предлагат и онколечение, където се предлага много специализирано онколечение, за да можем ние да го съхраним и заздравим”, коментира министърът в оставка.

Да се приеме здравната карта, с която се определят минималните и максималните потребности от болнични легла в различните региони на страната, беше един от плановете на д-р Константинов в началото на работата му. Проектът мина само на първо четене и то с критики от управляващите. Според министъра в оставка големият проблем на здравната система сега е липсата на последователност в действията.

„Не са изяснени принципни неща. Ето непрекъснато се говори - демополизираме здравната каса, касата става една. Виждате, че един ден се казва едно, друг ден се казва друго. Тук липсва яснотата. След това, като ще ни е една касата или като ще правим или нещо решаваме да я оставим, как контролираме лечебните заведения, или оставяме всеки така, имаме инвазивни кардиологии през 30 км, кому е нужно това, губят се пари", коментира Константинов.

Парите реално не се крадат

"Някой ако си мисли, че някой така ги точи, но всъщност когато ти правиш ненужни изследвания от недостатъчно квалифицирани структури, с не достатъчен опит, ти всъщност изразходваш публичните средства нерационално и това нещо бавнично ерозира здравната ни система и този процес ще продължи, а не виждам към момента желание тая ерозия да спре”, каза Константинов.

Още от самото начало

д-р Константинов усетил, че няма политическа подкрепа.

Не били взети никакви мерки например за подобряване на координацията между министерството и здравната каса.

„Винаги се изтъкваше: Ето ти не си от ГЕРБ, д-р Нешева е от ГЕРБ. Между другото и ето отстраняването й от поста също подейства като някакъв катализатор на настроенията срещу мен, а ако бъдем честни министерството в тая работа или пък аз няма никакво отношение”, каза Константинов. Напоследък най-голямо неразбиране е имало от страна на здравната комисия.

Огорчен ли е?

„Не бих казал, че точната дума е огорчен. Като всеки човек, който е работил нещо използвам думата - на моменти ми става криво, че нещата не стават, аз съм работил изключително и само за държавата", каза министърът в оставка.

"Може би, ако ми беше основната цел да стоя на поста, имах възможни варианти

да го правя и да наблегна повече да речем не толкова на работата, а на добрите взаимоотношения, да забравя всякакви законови промени, да не правим нищо, да ходя по телевизиите всяка сутрин, и когато човек умре, да давам подробни обяснения защо това се е случило и как няма повече да се случва”, добави Константинов

Днес е последният му работен ден като министър. Казва, че после ще се отдаде на почивка и още не е решил дали ще се върне на предишното си работно място - болницата в Кюстендил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    Какьв е проблемат ли------??????7 Поблемьт е че вобще го има ващо с......но здравоопазване!!!!!